Menu

Basis

Recept

Een vis die smaakt als het evangelie zelf.

Een restaurant met op de achtergrond een man met een koksmuts.
Beeld: archief Andreas Wöhle

Hoe smaakt het evangelie? De antwoorden van mensen op die vraag lopen even ver uiteen als hun geloofservaringen. Ik doe een greep uit enkele ervan. Het evangelie, dat is ‘een mooie smaakervaring waarin ik vrij word van alles wat moet, ook van mijzelf’; ‘iets dat mij licht aanraakt, en dat wijst op de onverwachte frisse kant van elk moment’; ‘misschien ietwat zuur maar niet té’; ‘iets dat de (levens)smaakpapillen streelt, maar ze niet dichtsmeert; ‘mond vullend, romig zelfs – maar ook met een bijt’; ‘kleurrijk, vrolijk, sprankelend’.

Het evangelie is als een sint-pietervis, die zo heet vanwege een oude legende die vertelt dat Petrus die vis opdiepte uit het meer van Galilea, en er een goudstuk in vond. Daarom vinden we de vingerafdruk van Petrus op de zijkant van de vis!

Zomerse sint-pietervisfilet (zonnevis) met bietensalade

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 800 gr Saint Pierre/ Zonnevis (indien u de filets niet zelf snijdt: 600 gr filet)
  • 200 gr rivierkreeftjes (gepelde Noorse garnalen mogen ook, al smaakt dat ietwat anders)
  • 4 eetlepels geklaarde boter (Ghee)
  • dille, zout en peper
  • fijn gehakt visbouillonblokje
  • 1 grote prei
  • 1 blikje tomatenblokjes (uitgelekt)
  • 1 potje kappertjes (uitgelekt)
  • 2 citroenen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 sneetjes wit brood in blokjes gesneden
  • 4 gekookte rode bieten
  • 2 witte uien
  • 200 gram feta
  • Snijd de bieten en uien in dunne schijven, voeg verkruimelde feta toe, breng op smaak met zout en peper en schep er een vinaigrette overheen van olijfolie en sap van één citroen.
  • Snijd filets van de sint-pietervis, kruid ze met zout en peper en iets van de dille en bak aan beide kanten in twee eetlepels geklaarde boter (leg halverwege vier citroenpartjes met schil bij de vis in de pan). Laat de filets rusten in de pan.
  • Bak de broodblokjes in een tweede pan met ietwat olie, kruid met zout en peper en strooi er het zeer fijn gehakte visbouillonblokje overheen. Beweeg de broodblokjes in de pan totdat ze een korstje hebben. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • Snijd ondertussen de prei in de lengte en daarna in mootjes van drie centimeter. Fruit ze enkele minuutjes in de tweede pan op hoog vuur aan met de andere twee eetlepels boter.
  • Voeg tenslotte kappertjes, rivierkreeftjes/garnalen en tomatenblokjes toe; kruid met zout en peper. Laat eventjes weer warm worden.
  • Verdeel de prei, tomaat en kreeftjes over de borden en leg de visfilets ernaast. Drapeer wat van de bietensalade erbij.
  • Drink er fris water bij, of een droge witte wijn (Chablis, Riesling, of droge bubbels).

Eet smakelijk!

Andreas Wöhle is predikant van de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Amsterdam.


Vis
Open Deur 2024, nr. 6

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken