Menu

Basis

Reflecties op CSW69: Samen op weg naar gendergelijkheid en empowerment

Lachende vrouwen
(Beeld: Andra C Taylor/Unsplash)

In maart 2025 vond in New York de 69e zitting plaats van de VN-Commissie inzake de Status van de Vrouw (CSW69). Deze editie viel samen met een belangrijk jubileum: dertig jaar Beijing Declaration and Platform for Action (1995), beter bekend als Beijing+30. Een mijlpaal die uitnodigt tot reflectie. Hoe staat het wereldwijd met gendergelijkheid? En waar stokt de vooruitgang? Theoloog Thandi Soko-de Jong woonde de CSW69 bij. In dit verslag deelt zij haar indrukken.

Het was een voorrecht om de CWS69 bij te wonen als lid van de referentiegroep Gender Justice van de Wereldraad van Kerken. Tijdens deze inspirerende week was ik getuige van het onvermoeibare werk van vrouwen uit alle hoeken van de wereld. Dit jaarlijkse evenement bracht vrouwen en meisjes samen, veelal uit regio’s waar lidkerken stevig verankerd zijn. Ze deelden hun unieke uitdagingen én successen in het smeden van collectieve actie.

Wereldwijde solidariteit voor vrouwenrechten

De sessieVoor alle vrouwen en meisjes: Rights, Equality & Empowerment’, was een krachtige herinnering aan de geboekte vooruitgang, maar ook aan het werk dat nog te doen is in de strijd voor gendergerechtigheid.

Inheemse vrouwen eisen hun plek op

Een van de vele belangrijke initiatieven die tijdens de CSW69 aan bod kwamen, was de oprichting van een internationaal Indigenous Women’s Forum door inheemse vrouwen. Dit forum is van groot belang om hun stem te versterken en aandacht te vragen voor de specifieke uitdagingen waarmee inheemse vrouwen wereldwijd te maken hebben.

Demonstratie van het Indigenous Women’s Forum
Net als bij andere minderheidsgroepen bestaat er bij inheemse vrouwen overlap tussen genderkwesties en problemen als discriminatie en uitsluiting. (Beeld: Dulcey Lima/Unsplash)

De sociale zorgen van inheemse vrouwen worden vaak ondergebracht binnen de bredere context van genderkwesties in hun samenleving. Toch bestaat er, net zoals bij andere minderheidsgroepen, een kruisbestuiving tussen gendergerelateerde zorgen en structurele problemen zoals discriminatie en uitsluiting. Inheemse vrouwen zijn wereldwijd nog steeds ondervertegenwoordigd op invloedrijke platforms zoals de CSW, benadrukten de panelleden. Er is meer actie nodig om dat te veranderen.

Juridische kaders en het Beijing Platform for Action

Een belangrijke kennissessie was een panel onder leiding van juridische experts, onder wie Ting Ting Cheng (directeur van het Equal Rights Amendment Project, Columbia Law School) en advocate Michele Thorne (Equal Rights Amendment Coalition, American Bar Association, Illinois). Zij bespraken de rol van grondwetten, rechtbanken en belanghebbenden bij de uitvoering van het Beijing Platform for Action – een cruciaal beleidskader voor vrouwenrechten wereldwijd.

In een wereld waar verworvenheden steeds vaker op weerstand stuiten, is het noodzakelijk dat vrouwen hun rechten kennen

In een wereld waar verworven rechten steeds vaker op weerstand stuiten, is het cruciaal te begrijpen hoe juridische én morele kaders — ook binnen het oecumenische landschap — kunnen worden benut. De experts benadrukten de noodzaak voor vrouwen om hun rechten te kennen. Zo kunnen ze gemakkelijker onderscheid maken tussen wetten die hen beschermen en politieke uitspraken die daarmee in tegenspraak zijn, maar geen juridische basis hebben.

Bedelende dakloze vrouw
Voor vele vrouwen en meisjes wereldwijd blijft de realiteit somber. Hun rechten worden ontkend of uitgehold. (Beeld: Jose Ramirez/Unsplash)

Een gedeelde missie voor gendergelijkheid

Toen ik CSW69 verliet, realiseerde ik me dat de strijd voor een rechtvaardige wereld voor alle vrouwen en meisjes geen sprint is, maar een marathon. Dat vraagt om veerkracht, samenwerking en het geloof dat echte verandering mogelijk is. De gedeelde verhalen, de gelegde verbindingen en de besproken strategieën versterkten mijn overtuiging dat we samen een wereld kunnen creëren waarin elke vrouw en elk meisje vrij is om zichzelf te zijn — als individu én als deel van een wereldwijde gemeenschap.

De weg naar een rechtvaardige wereld is een marathon. Maar samen kunnen we een wereld creëren waarin elke vrouw en elk meisje zichzelf kan zijn

Toch blijft de realiteit voor vrouwen en meisjes in veel regio’s van de wereld somber. Miljoenen vrouwen en meisjes leven nog steeds onder onrechtvaardige omstandigheden. Hun rechten worden ontkend of uitgehold. Evenementen als CSW69 zijn daarom van groot belang. Ze bieden een platform voor mobilisatie, (juridische) ondersteuning en het delen van kennis. Terwijl we alle geboekte vooruitgang erkennen, blijft de oproep helder: het werk is nog lang niet af.

Over de auteur

Thandi Soko-de Jong is een Malawisch-Nederlandse activist-theoloog en promovendus aan de PThU, waar zij zich richt op interculturele theologie. Ze is co-moderator van de Gender Justice Reference Group van de Wereldraad van Kerken en actief betrokken bij diverse netwerken rond de verwerking van het slavernijverleden en maatschappelijke rechtvaardigheid.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken