Menu

Basis

Pastoraat bij rouw en verlies – basisinformatie 4: Meer lezen

Er is heel veel geschreven over rouw en over verlies. Op de website ‘Steun bij verlies‘ van het Landelijk Steunpunt Rouw staan veel titels gerubriceerd naar thema, bijvoorbeeld ouderen, kinderen, zelfdoding, verlies van een (klein)kind, verlies van een kind rondom de geboorte.

Rouw algemeen

Verlies van een ouder

Rouwen bij ouderen

Rouw bij kinderen

M. Bos-Meeuwsen, Samen verdrietig. Rouwverwerking bij kinderen, Boekencentrum, 2015.

Verlies van een partner

Carel ter Linden. Een land waar je de weg niet kent. Omgaan met rouwenden. Een handreiking voor wie in zijn omgeving te maken heeft met mensen in rouw, Boekencentrum, Zoetermeer, 1995.

Rouwen om broer of zus

Rouw na verlies door zelfdoding

Voor kinderen

Joanna Rowland, Thea Baker, Ik wil je nooit vergeten. Een verhaal over rouw en herinneringen Prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben (kan gelezen worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier).

Voor jongeren

  • Laurina de Visser, Niets aan de hand, toch? Gevoelens van verlies komen in het leven van jongeren vaker voor dan het misschien lijkt. Dat kan zijn omdat een dierbare overlijdt, maar ook door pesten of een scheiding. Dit boek helpt je om te gaan met gevoelens van verlies.
  • Joppa Nijsse en Petronelle Baarda, Rouw bij jou… omdat er iemand is overleden Werk- en herinneringsboek voor tieners. Het gaat bij dit werkboek om rouw na het overlijden van een (groot)ouder, vriend/vriendin, klasgenoot of een andere bekende. De verschillende vragen, opdrachten en creatieve uitingen helpen tieners om het verlies een plekje te geven. Het werkboek en de Bijbelgedeeltes geven inzicht in hun eigen rouwproces, de tips helpen hen hoe ze hiermee om kunnen gaan. De opbouw van het werkboek is rond de vier rouwtaken bij verlies:  wat is er gebeurd, gevoelens daarbij, hoe het nu gaat en de toekomst. Het is geen boek om achter elkaar door te werken. Iedereen rouwt in zijn eigen tempo. Jongeren ervaren dat rouw er mag zijn en het boek helpt hen om herinneringen een plaats te geven. Daarmee wordt het echt een ‘herinneringsboek voor tieners’. Klik hier voor een preview van dit werkboek

LEES OOK

Pastoraat bij rouw en verlies – basisinformatie 1: wat is rouw?

Pastoraat bij rouw en verlies – basis informatie 2: rouwproces en duaal rouwmodel

Pastoraat bij rouw en verlies – basisinformatie 3: tips en suggesties voor teksten

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken