Stefanus, in tekst en context
Ten geleide
Stefanus is een figuur die de bijbellezer slechts in het boek Handelingen tegenkomt. Een korte en kleine rol lijkt hij te hebben op het toneel. Toch is het een persoon waar veel over te schrijven valt, want wat komen we in die verzen over hem te weten?
In deze Schrift-serie diepen we Stefanus uit, van zijn steniging tot de spanning in de vroege kerk tussen oorspronkelijk joodse en niet-joodse leden. Stefanus is verder ook herdacht, wel op tweede kerstdag, als eerste christelijke martelaar. Welke invloed heeft deze herdenking op juist die dag gehad op preken? De steniging volgt op een toespraak die Stefanus houdt, de toehoorders ontsteken in woede. Wat hij precies zegt in die toespraak en hoe hij de Hebreeuwse teksten daarin gebruikt, neemt Klaas Spronk onder de loep.
De serie opent waar Stefanus zijn leven eindigt, met zijn steniging. Het is een bekend verhaal, waar de steniging haast een spontane executie lijkt te zijn. Ruben van Wingerden neemt ons mee in de wereld van die tijd. Welke gebruiken waren er rondom het stenigen van iemand? Een blik op de Hebreeuwse bijbel helpt om meer context te bieden waarom de steniging is ingesteld als straf. Straffen hebben vaak een reden waartoe zij worden opgelegd. Het geval van de steniging is daarin geen uitzondering.
In de weken die volgen zullen we stukje bij beetje meer over Stefanus zijn optreden en nasleep daarvan te lezen komen.
Met het einde van dit mooie en bij vlagen roerige jaar in zicht, wenst de redactie van Schrift u een fijne en gezegende feestperiode tegemoet. Moge er tijd zijn voor geluk, bezinning en dankbaarheid.