Menu

Basis

Terugkeren

Het werkwoord שוב (shub) komt vaak voor in de Hebreeuwse Bijbel en betekent meestal ‘terugkeren’, ‘omkeren’. Dat kan letterlijk zijn, als een beweging van daar naar hier. Het kan ook afkeren van iets of iemand zijn in angst of schaamte, of terugkeren tot God, geloof of de wijze raad van een ouder.

Toen ik begin 2019 wist dat ik van mijn uitzending naar Brazilië zou terugkeren, was dat geen afkeren van iets, maar een terugkeer naar de plek waar ik vandaan kom en waar mijn familie woont. Nadat de piek van emoties – vreugde om de terugkeer en verdriet om het vertrek van een plek die thuis was geworden – was weggezakt, realiseerde ik me dat ik op zoek zou moeten gaan naar een appartement.

Toen verdween een deel van de vreugde. Want mijn geschiedenis van wonen in Nederland is er eentje van ups-and-downs. Ik had een heerlijk licht appartement in Brazilië op een steenworp afstand van mijn werk en mijn beste vrienden. Waarom gaf ik dat op?

Middenin de Braziliaanse zomer droomde ik dat ik aan het einde van het kalenderjaar in mijn eigen appartementje een kerstboom zou neerzetten: een soort van eindpunt aan het terugkeren. Al voor vertrek oriënteerde ik me op Funda om een indruk te krijgen van wat ik me zou kunnen veroorloven. Want kopen was de enige mogelijkheid als ik niet al mijn spaargeld aan exorbitante huren zou willen kwijtraken.

Niemand in mijn Braziliaanse omgeving begreep mijn stress over huisvesting. In de Zuid-Braziliaanse stad waar ik woonde was geen gebrek aan woonruimte – in geen enkel segment. Woningen waren over het algemeen geen object van speculatie of parkeerplaats voor kapitaal. Er waren weinig toeristen of expats die de huurprijzen omhoog joegen.

Hoe leg je dan uit wat er gaande is op de Nederlandse woningmarkt?

Mijn terugkeer bleek gezegend. Ik was maar kort deel van de hordes woningzoekenden in het goedkopere segment die in toegewezen tijdslots van tien-vijftien minuten, onder werktijd, een appartement bezochten. Eind juli kluste ik midden in een hittegolf in mijn eigen appartementje. En ja, met Kerst stond er een boom. Want ik was niet alleen teruggekeerd, ik was thuis. Maar hoe keer je de situatie op de Nederlandse woningmarkt om?

Nienke Pruiksma is theoloog en stafmedewerker bij de Nederlandse Zendingsraad.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken