Menu

None

Theo van den Heuvel over zijn boek Bidden

Afgelopen maart werd Theo van den Heuvel, auteur van het boek Bidden, geïnterviewd door Andries Knevel in het programma Andries. Hij vertelt hier over zijn geloof en over het boek dat hij schreef. Bekijk hieronder de aflevering. Wilt u meer weten over het boek Bidden? Lees ook hieronder het door ons geselecteerde stukje uit het boek.

‘Heer, leer ons bidden’

“In Lucas 11:1 kunnen we lezen hoe een van de leerlingen Jezus’ gebedshulp inroept: ‘Eens was Jezus aan het bidden, en toen hij zijn gebed beëindigd had, zei een van zijn leerlingen tegen hem: “Heer, leer ons bidden.”’ Een herkenbare vraag! Het opmerkelijke vind ik dat dit de enige keer is dat de leerlingen Jezus vragen naar specifiek onderwijs. Nergens hoor je hen vragen: ‘Heer, leer ons demonen uitdrijven’; of: ‘Heer, leer ons duizenden mensen te eten geven’; en ook niet: ‘Heer, leer ons hoe wij discussies met de Farizeeërs kunnen winnen, want de manier waarop U hen soms het zwijgen oplegt is fascinerend…’ Nergens horen wij hen een dergelijke vraag stellen.”

“De enige keer is in Lucas 11 en dan gaat het over: leren bidden. Ergens is het een logische vraag. Jezus was hun rabbi. Leerlingen wilden niet alleen weten wat de rabbi wist, ze wilden ook worden zoals de rabbi was. Tegelijk is het een vreemde vraag. Als iemand wist wat bidden was, dan waren zij het wel. Het gebed was hen met de paplepel ingegoten. Ze waren ondergedompeld in een cultuur van gebed, stonden in de rijke Joodse gebedstraditie en op de schouders van oudtestamentische bidders als Abraham, Mozes en Elia. Ik vind de vraag daarom ook moedig. Het is kwetsbaar om te zeggen: ‘Ik ben opgegroeid met bidden, maar toch… ik wil het leren.’ Wat maakte Jezus’ gebedsleven zo aantrekkelijk dat het bij de leerlingen verlangen vrijzette, verlegenheid opriep en die vraag ontlokte: ‘Heer, leer ons bidden?’”

Theo van den Heuvel

Bidden Theo van den Heuvel Andries Knevel

Dit is een bijdrage n.a.v. het boek Bidden

Bidden-Theo van den Heuvel

Wat zei Jezus over bidden? Hoe gaf Hij zijn eigen gebedsleven vorm? Wanneer bad Hij en waar? En waarom is het zo belangrijk om zijn uitnodiging om te bidden van harte te omarmen? Aan de hand van de vier Evangeliën neemt Bidden van Theo van den Heuvel je mee in wat wij van Jezus zelf kunnen leren over bidden. Kenmerkend is dat Jezus geen stappenplan geeft, maar een uitnodiging doet om te komen, te kijken en te leren.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden