Twee reacties op Door het water heen
Vandaag delen we op Theologie.nl twee reacties van twee predikanten op het boek Door het water heen van Bernard en Eline van Vreeswijk. Zij schreven samen dit boekje ter voorbereiding op de doop. Samen hebben ze vier kinderen. Aan de hand van het doopformulier legt het in zeven hoofdstukken uit waarom we onze kinderen dopen, wat de doop betekent en hoe we invulling kunnen geven aan de belofte die we als ouders doen. De doop van je kind is altijd een bijzondere gebeurtenis voor de ouders. Om de echte waarde van dat moment, het symbool en de belofte die je doet als ouders goed te begrijpen, is het belangrijk je erin te verdiepen. Daarbij wil het boek Door het water heen helpen. Het De auteurs weten het zo te verwoorden dat iedereen het begrijpt. Door het water heen is een waardevol geschenk aan doopouders.
Reactie van ds. Huib Markus, predikant te Leerdam
Hoe voorkom je dat de aandacht voor de doop niet stopt na de doopdienst? Dan is in elk geval een goede voorbereiding op die dienst van groot belang. Het boekje Door het water heen van Bernard en Eline van Vreeswijk is daarvoor wat mij betreft een prima hulpmiddel. Voor persoonlijk gebruik, maar ook -als ’t even kan- voor een groepsgesprek met doopouders.
Op een frisse en fijnzinnige manier weten de auteurs zeven essentiële facetten vanuit het hertaalde klassieke doopformulier kernachtig uit te leggen en te vertolken. De titel “Door het water heen” vormt daarbij de rode draad. Naar de overkant! -dat zou ik met mooie handletters op de achterflap willen schrijven, want zo loopt de rode draad door het boekje heen. Naar de overkant in Gods Koninkrijk. Door deze invalshoek te kiezen krijgt het boekje iets eigens. En nodigt het uit om het lied van Sela (als ‘voorzang’ opgenomen op p. 6v) over het water van de doop te gaan zingen.
Je merkt hoe Bernard en Eline het verlangen hebben om de betekenis van de doop te laten landen in de leefwereld van ouders van nu. Door hun vragen en beleving heel eerlijk op te pakken in de leesteksten, door wat extra achtergrond in aparte kadertjes aan te bieden, en zeker ook door de sterke startvragen en de ‘doordenkvragen’ waarmee elk hoofdstukje begint en eindigt. Zo worden doopouders gemotiveerd en toegerust om de betekenis van de doop te laten doorwerken in de omgang met en de opvoeding van hun kind(eren). En daar is alle reden toe, want zo uniek als het moment van de doop is, zo duurzaam is de waarde ervan.
Reactie ds. Martin Zeeman, predikant te Hoogblokland
Niet eerder heb ik een boekje in handen gehad dat zo beknopt én zo helder de tekst van het doopformulier uitlegt. Door het water heen is geschreven in eenvoudige taal, maar gebruikt bewust de tekst van het hertaalde klassieke doopformulier. Door de opzet van de zeven korte hoofdstukken, met start- en gespreksvragen, wordt stap voor stap de rijkdom van het formulier ontvouwd.
Persoonlijk reik ik dit boekje uit aan doopouders, die voor de tweede of volgende keer bij de doopvont hopen te staan. De doopcatechese hebben zij al een keer doorlopen, het formulier is in een gesprek al eens toegelicht. Maar Door het water heen geeft dan weer een nieuwe verdieping.
De waarde van dit boekje zit ook in het feit dat de doopouders zelf met het boekje aan de slag gaan. Zij bepalen zelf het ‘tempo’ waarin ze het boekje doorlopen.
Als ze dat hebben gedaan, ga ik als predikant ter voorbereiding op de doopdienst met hen in gesprek over wat hen heeft aangesproken in het boekje, wat ze hebben ontdekt en nieuw voor hen was, en welke vragen zij nog hebben over de doop en het doopformulier.
Wat vond u van deze twee reacties op Door het water heen?
Mocht u het boek willen gebruiken in uw gemeente, of graag cadeau willen geven, dan kunt u het hier bestellen.