Verbondenheid bij Thanksgiving
![Praktische theologie [2;1]](https://www.theologie.nl/wp-content/uploads/2021/10/Praktische-theologie-21-1140x570.png)
Vandaag is het Thanksgiving Day. Een Amerikaanse feestdag om samen met familie of vrienden te vieren en dankbaar te zijn. De gezamenlijke maaltijd is een centraal onderdeel van de dag, met gevulde kalkoen en speciale taart. Samen eten, de gezamenlijke maaltijd, is een teken van verbondenheid.
Voortdurend wordt in de Bijbel verteld over gebeurtenissen waarbij mensen samen de maaltijd genoten. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijd die Abraham zijn bezoekers voorzette, toen zij hem kwamen vertellen dat hij vader zou worden. Of het diner dat Koning Esther had met haar man, toen zij hem vertelde dat Haman het Joodse volk uit de weg wilde ruimen. Of denk aan de maaltijd van Daniël en Belsazar, toen de hand verscheen die een waarschuwing op de muur schreef. Jezus voedde tweemaal een menigte van duizenden mensen, bovendien at Hij bij belangrijke Farizeeërs en gehate tollenaars. En natuurlijk de meest belangrijke maaltijd, die in kerken nog steeds regelmatig wordt herdacht en gevierd: het laatste avondmaal. Ook wel de eucharistie genoemd.
Eu-charistie betekent ‘goed geschenk’. Met deze maaltijd vieren we dat Jezus zich als een offerlam heeft opgeofferd, zodat wij voortaan altijd in zijn nabijheid kunnen zijn. Deze maaltijd is een teken van een verbond: Jezus is het goede geschenk, Hij maakt de verbondenheid tussen God en mens mogelijk. Bij de eucharistie herdenken we dat God een offer bracht aan ons. Voor het lijden en sterven van Jezus, was het andersom: toen brachten mensen offers aan God. Het eten afkomstig van een offer was grotendeels bedoeld voor de priesters. Er was slechts 1 offer waarbij de maaltijd van het offervlees was bedoeld voor God en degene die het offer bracht: het dankoffer. Dit offer bracht je om God te bedanken voor iets dat Hij had gedaan of gegeven. God gaf het offer terug aan jou – om er vervolgens samen van te genieten. Jij at van het offer en God at mee. Het brengen van een dankoffer eindigde daarom in een vrolijke maaltijd, om de vriendschap tussen God en mens te vieren. En vriendschap met de Eeuwige is Eeuwige vriendschap!
Wanneer wij vandaag een dankoffer brengen, door God te bedanken, Hem te loven en prijzen voor Wie Hij is en wat Hij doet, vieren we dus de vriendschap met Hem. Hij geeft aan ons, Hij betoont ons zijn trouw, omdat Hij onze vriend wilt zijn. Omdat Hij gezamenlijk met ons de maaltijd wilt houden. In Openbaring zegt Jezus: ‘Ik sta voor de deur en klop aan. Als iemand mijn stem hoort en de deur opent, zal ik binnenkomen, en we zullen samen eten, ik met hem en hij met mij.’
Stel je eens voor dat je vandaag de maaltijd met de Heer houdt. Wat zou je Hem voorzetten? Waar zouden jullie het over hebben? Wat zou je Hem vragen en wat zou Hij jou vragen? Voor welke dingen ben jij vandaag dankbaar?
Volg DANK op Facebook.
Inspiratieboek DANK biedt 52 weken lang inspiratie om een dankbaar leven te leiden en is hier te bestellen.