Vergaderopening: Gezegend om te zegenen – Genesis 12:2

Kerntekst
‘Ik zal u tot een groot volk maken, en u zegenen, en uw naam groot maken, en gij zult tot een zegen zijn.’
Genesis 12:2
Schriftlezing
Genesis 12:1-9
Uitleg
Op een dag krijgt Abram van Hogerhand de opdracht op te breken uit zijn vertrouwde omgeving en te vertrekken naar het land, dat God hem gaat aanwijzen. Wat zal dat voor Abram een schokkend bericht zijn geweest, want hij weet wél wat hij na 75(!) jaar achter moet laten, maar niét wat hem te wachten staat. Bij zo’n ingrijpende verandering is het dan ook uiterst belangrijk, of de opdrachtgever betrouwbaar is. Uit het in Genesis 11 beschreven geslachtsregister is echter niet af te leiden, dat Abram met deze God bekend, laat staan vertrouwd is. Ook de betekenis van Abram’s naam de vader is verheven geeft daarvoor geen aanwijzing.
Behalve de riskante opdracht te gaan emigreren krijgt Abram ook te horen, dat God hem tot een groot volk zal maken. Een mooie belofte, maar voor Abram moeilijk te aanvaarden, omdat zijn vrouw Saraï of Sara (beide namen betekenen vorstin) onvruchtbaar was, zoals in 11:29 staat.
Het zal Abram wellicht hebben geduizeld te horen, dat hij zo geweldig zou worden gezegend, dat alle volken op aarde in zijn zegen zouden delen. Hij wordt dus zelf gezegend om op zijn beurt ontelbaar veel anderen te zegenen. Zegenen ofwel namens God mensen goed doen is voor Abram de inhoud van zijn missie of zending.
Ondanks deze spannende opdracht en belofte reageert Abram positief: ‘Toen ging Abram, zoals de Here tot hem had gesproken.’ En daardoor wordt hij voor zover bekend een van de eerste zendelingen.
Vanwege dit positieve antwoord krijgt Abram later niet alleen de naam Abraham (vader van veel volken), maar wordt hij ook de vader van alle gelovigen genoemd (Romeinen 4:16). Dat wil zeggen: het geloof van Abraham staat model voor het antwoord van gelovigen op Gods beloften en opdrachten. Overigens betekent dit modelgeloof niet, dat Abraham en zijn gelovige nakomelingen geen fouten maken, maar wél dat ze bereid zijn zich door God steeds opnieuw te laten aanspreken en zo nodig te laten corrigeren.
Overweging
Uit de gehoorzaamheid van Abraham kunnen we vooral opmaken, dat het kenmerk van echt geloof is, dat we bereid zijn Gods beloften en opdrachten welwillend te beluisteren en te beantwoorden. Zo’n geloof houdt ook heel wat meer in dan aannemen, dat God bestaat. Geloven in de geest van Abraham houdt in, dat we de woorden van God zo goed mogelijk ter harte nemen en ons leven daardoor laten bepalen.
Evenals bij Abraham kan dat best spannend zijn, want dan moet er wellicht van alles in ons leven veranderen. Dan bepalen we namelijk niet langer zelf de richting en de inhoud van ons leven, maar laten we die beïnvloeden door Gods bedoeling.
Dat is echter niet alleen spannend, maar ook boeiend, want God heeft als een goede Vader met al Zijn kinderen het beste voor, zoals vooral door Jezus duidelijk is gemaakt. En het beste houdt in, dat Hij hen allen zó willen zegenen, dat ze op hun beurt tot een zegen voor anderen kunnen zijn.
Net als bij Abraham is dat ook de boeiende inhoud van ónze missie als gelovigen. We mogen ons persoonlijk en samen altijd weer laten zegenen om het goede van God in daad en woord door te geven aan anderen.
Gebed
God van Abraham en Sara wij danken U, dat U zich aan hen zo duidelijk hebt bekend gemaakt, dat ze uw bedoeling konden verstaan. Wat een wonder, dat ze tegen alle verwachting in zijn uitgegroeid tot een groot volk en tot zegen konden worden voor alle volken.
We zijn dankbaar, dat ook wij in hun zegen mogen delen om daarvan zelf als uw medewerkers te leven en anderen te laten leven.
Wilt U ons duidelijk maken wat dat concreet betekent voor het hedendaagse missionaire werk, zodat we goede vertegenwoordigers van U zullen zijn.
Amen.
Ter bezinning
Om de verbinding te leggen met het leven van Abraham kunt u de volgende vragen beantwoorden:
- Wat betekenen deze antwoorden voor mijn/ons leven en missionair werk?
- Wat kan ik van het geloof van Abraham leren?
- Waarmee ben ik gezegend om tot een zegen te zijn voor anderen?
Deze vergaderopening is eerder verschenen in ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein. Bekijk alle vergaderopeningen.