Menu

Basis

Watts – Het taboe op weten wie je bent. Handboek bij het mysterie van het bestaan

Recensie

Spiegelende watervlakte
Pexels via Pixabay

Recensie van Alan Watts, Het taboe op weten wie je bent. Handboek bij het mysterie van het bestaan.

Eind 2021 kwam er een herziene uitgave van dit inmiddels klassieke boek. Watts schreef het in 1966, maar het heeft nog niets van zijn betekenis verloren. Watts, die overleed in 1973, was Episcopaals predikant, filosoof en kenner van het hindoeïsme en boeddhisme.

Cover van Het taboe op weten wie je bent. Handboek bij het mysterie van het bestaan, geschreven door Alain Watts

Zijn boek is een westerse versie van de oosterse leer van co-dependent arising. Alles hangt met alles samen en roept elkaar tevoorschijn. Zwart impliceert wit, universum impliceert mens, mens impliceert universum et cetera. ‘Oorzaak en gevolg’ is alleen een manier om onze vernauwde waarnemingen te ordenen. Wij zijn geen dingen omringd door andere dingen, maar uitdrukking van een proces dat ieder moment weer anders is. We beseffen niet wie we werkelijk zijn: namelijk het universum dat zichzelf vanuit allerlei gezichtspunten bekijkt. Een afzonderlijk ego is een fictie.

Watts onderzoekt ons zelfbesef, onze godsbeelden en de manier waarop onze maatschappij vervreemdend werkt. Watts: ‘We zijn tekortgeschoten in de echte nederigheid van de erkenning dat we leden zijn van de biosfeer, de “harmonie van ingeperkte conflicten” waarin we in het geheel niet kunnen bestaan zonder de medewerking van planten, insecten, vissen, vee en bacteriën.’

Aanbevolen als je je eigen aannames over het leven eens flink onder de loep wilt nemen!

Marianne Vonkeman is emeritus predikant, redactielid van Herademing en beheert de website www.sporenvangod.nl.


Alan Watts, Het taboe op weten wie je bent. Handboek bij het mysterie van het bestaan, Pantha Rei, Katwijk aan Zee, 2021. €19,50. 156 pp. ISBN 9789088402364.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken