Menu

Basis

Woldring i.s.m. Ruijsendaal – Om de menselijkheid van de cultuur

cover van 'Om de menselijk van de cultuur' geschreven door Woldring in samenwerking met Ruijsendaal

Aan de basis van de vier hoofdstukken van Om de menselijkheid van de natuur ligt een serie colleges van Henk Woldring die hij heeft gegeven in het kader van het Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO). De emeritus hoogleraar politieke filosofie heeft meerdere boeken over Comenius geschreven en dr. Els Ruijsendaal is lid van de Raad van Advies van het Comenius Museum in Naarden.

De eerste twee hoofdstukken gaan vooral over de filosofie van Comenius en zijn streven naar een samenleving die gekenmerkt wordt door zuiverheid, harmonie en een vreugdevol leven. Het derde hoofdstuk geeft inzicht in het gedachtengoed van de rozenkruisers en legt dat naast die van Comenius. In dit hoofdstuk gaat hij ook kort in op alchemie en gnosis.

Voor wie wel eens in het Comeniusmuseum in Naarden is geweest, is het vierde hoofdstuk zeer interessant vanwege de uitleg van de vrijmetselaarssymbolen die in het Comeniusmausoleum te zien zijn. Woldring legt uit waarom de vrijmetselaars zich vaak op Comenius beroepen. Alleen hierom al een boeiend boek.

Tanja van Leeuwen is gepromoveerd op een onderzoek naar uit welke bronnen van waarden leerkrachten binnen een stichting voor katholiek basisonderwijs bezig waren met de morele opvoeding van hun leerlingen, is redactielid van Herademing en is bezig met een onderzoek naar welke invloed het vrouw-en-geloofgebeuren heeft gehad op de levens van vrouwen die hierin actief zijn geweest.


H.E.S Woldring i.s.m. E. Ruijsendaal, Om de menselijkheid van de cultuur. Het streven naar cultuurvernieuwing bij Comenius, in relatie met rozenkruisers en vrijmetselaars. Eindhoven: Damon, 2021. 128 pp. €17,90. ISBN 9789463403023.


Tanja van Leeuwen

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden