Menu

None

10 mooiste boeken van en over Paus Franciscus

Vaticaanstad
(Beeld: JEROME CLARYSSE via Pixabay)

Paus Franciscus, bekend om zijn nederigheid, medeleven en vernieuwende kijk op de katholieke leer, heeft wereldwijd miljoenen mensen geïnspireerd. In deze top 10 boeken over en van Paus Franciscus ontdekken we zijn theologische inzichten, zijn oproepen tot barmhartigheid en sociale rechtvaardigheid, en de invloed die hij heeft op de moderne wereld. Deze lijst omvat zowel werken die hij zelf heeft geschreven als boeken die zijn leven en leiderschap analyseren.


1. Leven

Leven is het buitengewoon persoonlijke levensverhaal van paus Franciscus. Aan de hand van cruciale momenten sinds de Tweede Wereldoorlog, zoals de maanlanding in 1969, de val van de Berlijnse muur, de aanslag op de Twin Towers, de grote economische recessie van 2008 en de coronapandemie, reflecteert hij op de dramatische veranderingen die hemzelf en de wereld hebben getekend. In zijn scherpe en liefdevolle observaties blikt deze pastor niet alleen terug, maar schrijft hij ook een geestelijk testament.


2. Een vreugdevolle opdracht

In het inspirerende boek Een vrolijke opdracht stelt Paus Franciscus dat christenen de vreugde in hun leven met andere mensen moeten delen. In dit boek wordt deze vrolijke opdracht heel concreet. De paus roept op tot het ontvangen van vluchtelingen, het tegengaan van onverschilligheid en het zich inzetten voor een humaner Europa. Franciscus wijst ook op het probleem van de wereldhonger en op de noodzaak om voor de natuur te zorgen. In dit zorgen voor de schepping en elkaar wordt de genade van God zichtbaar in deze wereld.


3. Hoop

Hoop is de eerste gepubliceerde autobiografie van een paus ooit. Oorspronkelijk was het de wens van paus Franciscus dat dit bijzondere boek pas na zijn dood zou verschijnen, maar het Jubeljaar 2025 met als thema ‘Pelgrims van Hoop’ en de uitdagende tijden waarin we leven brachten hem ertoe deze waardevolle nalatenschap nu al uit te brengen. Het boek is geschreven in samenwerking met Carlo Musso en bevat bijzonder beeldmateriaal, onder meer uit het privéarchief van de paus.


4. Franciscus

n Franciscus laat Hein Stufkens zien dat de naam Franciscus en de essentie van zijn spiritualiteit, broeder- en zusterschap actueler dan ooit is.

â Habemus papam!â zo klonk het na een historisch kort conclaaf op dertien maart 2013 op het Sint Pietersplein in Rome. En zijn naam is Franciscus de Eerste. Waar staat de naam Franciscus voor? Wat mogen we op basis van zijn naamgever van de nieuwe paus verwachten?


5. De naam van God is genade

Paus Franciscus richt zich in dit boek persoonlijk tot elke man en vrouw ter wereld, binnen en buiten de kerk. Via een intieme dialoog wil hij een inspiratie zijn voor iedereen die op zoek is naar een betekenis in het leven. Op elke bladzijde zindert het verlangen om vooral het onrustige, gekwelde deel van de mensheid te bereiken dat erom vraagt te worden omarmd in plaats van weggeduwd: vluchtelingen, gevangenen, armen, en mensen aan de rand van de samenleving.


6. Paus Franciscus, het eerste jaar

In dit boek volgt Monic Slingerland de paus van maand tot maand in het eerste jaar van zijn pausschap. Er ontstaat een fascinerend beeld van de woorden en daden waarmee Paus Franciscus de wereld vanaf dag één verbaasde. Een kritische en verrassende samenvatting door een rasschrijfster Monic Slingerland (journaliste dagblad Trouw).


7. Paus Franciscus, het tweede jaar

Kroniek van het spannende tweede jaar van Paus Franciscus, met kernteksten en verbindend commentaar. Voor wie echt wil weten wat Paus Franciscus in 2014 deed: uitspraken, ontmoetingen, reizen, uitdagingen. Dit is een vervolg op ‘Paus Franciscus-Het eerste jaar’. Christian van der Heijden is Vaticaankenner en redacteur bij KRO-RKK. Co-auteur Monic Slingerland is redacteur bij Dagblad Trouw. Met voorwoord van Prins Jaime de Bourbon de Parme.


8. Paus Franciscus, het derde jaar

In zijn derde jaar reisde Paus Franciscus naar de Filipijnen, naar Napels, Latijns-Amerika en Afrika. Hij voerde hervormingen door en verklaarde voor het eerst een echtpaar zalig. Hij bleef oproepen tot barmhartigheid en publiceerde Laudato si’. Deze paus blijft mensen ontroeren en inspireren!


9. Paus Franciscus, het vierde jaar

Paus Franciscus blijft ook in het vierde jaar van zijn pontificaat, 79 jaar oud, vastberaden doorgaan op de weg naar een andere wereld. Daarom zoekt hij met de jongeren naar wegen van verandering. Pauskenner Christian van der Heijden volgde de paus in het kalenderjaar 2016 en zet alles op en rijtje: zijn ontmoetingen, zijn uitspraken, zijn dromen. Dit is een kroniek van zijn vierde jaar, een kroniek van een moedige mens die een beroep doet op iedereen van goede wil, om hem te helpen bij het zo nodige proces van verandering, op weg naar eenheid tussen mensen en kerken.


10. De conservatieve revolutionair

Paus Franciscus komt over als progressief en revolutionair. Maar klopt dat beeld wel? Of blijft hij, als puntje bij paaltje komt, toch ook een conservatieve kerkleider? Hij wist in de afgelopen tien jaar de toon en de stijl van de kerk aan te passen, maar is de inhoud niet dezelfde gebleven? En al wil Franciscus een nieuwe wind door de kerk laten waaien en zet hij in op noodzakelijke structurele hervormingen, toch stuit ook hij op grenzen, weerstand en schandalen.

Filosoof en theoloog Emmanuel Van Lierde gaat in dit boek op zoek naar de prioriteiten van deze paus en maakt bij de tiende verjaardag van diens fascinerende pontificaat de balans op. Is Franciscus écht een revolutionair of betreft het misleidende beeldvorming?

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken