6 tips om God te aanbidden (wanneer je daar geen zin in hebt)
God aanbidden: het is een cruciaal onderdeel van het gebed. Het Onze Vader begint ermee. Jezus bidt de gekruiste regels: ‘Onze Vader in de hemel’ en vervolgens: ‘Uw Naam worde geheiligd’. Maar wat nu als je helemaal geen zin hebt om God te aanbidden? Hier volgen een paar praktische tips hoe je God kunt aanbidden terwijl je daar helemaal geen zin in hebt.
1. Maak de ziel wakker
George MacDonald stelt in zijn Dagboek van een oude ziel: ‘Als we wedergeboren zijn moeten we onze ziel talloze keren per dag wakker maken en onszelf met heilige hebzucht tot leven aansporen.’ Dat is ook wat koning David doet in Psalm 103 met de woorden: ‘Prijs de Heer, mijn ziel. Prijs, mijn hart, Zijn heilige Naam’ (Psalm 103:1).
Dat prijzen van de Heer is een daad van wil. In plaats van te wachten tot je zin krijgt, kan je God beginnen te danken voor alle blijken van Zijn liefde in jouw leven. In het begin kan dat nep voelen, maar dat is oké. De Hebreeënbriefschrijver moedigt ons aan ‘een dankoffer te brengen aan God’ (Hebreeën 13:15). Wat gaat meer richting een offer dan Hem aanbidden als ons hoofd er niet naar staat? Waarschijnlijk is niet-emotioneel gedragen aanbidding kostbaar voor God, juist omdat Hij weet dat het ons iets kost.
2. Bid een psalm
Pete Greig noemt het tot aanbidding komen door het lezen van een psalm (of een gedeelte ervan) één van de gemakkelijkste manieren voor hem om tot aanbidding te komen. Het is hetzelfde gebedenboek dat Jezus gebruikte, en dat door Koning David zelf geschreven is. Waarom zo’n kostbare bron niet dagelijks benutten?
Veel van de gebeden in de psalmen lijken voor specifieke dagdelen geschreven te zijn. Psalm 4 is duidelijk gebeden door iemand die zich voorbereidt op het slapengaan. Psalm 5 is erg geschikt voor het begin van de dag. Psalm 1 beschrijft weer hoe vreugdevol het is om ‘dag en nacht’ over Gods woorden na te denken.
3. Aanbidden met Bach, Beyoncé en Bethel
Behalve door te bidden met Psalmen probeert Greig ook zijn dagen te vullen met muziek. Melodie en harmonie zijn Godsgeschenken die de menselijke ziel dieper kunnen raken dan welke andere uiterlijke stimuli ook. Dit kunnen allerlei soorten muziek zijn. Bijvoorbeeld oude hymnen, maar hij noemt ook de muziek van Giovanni Pierluigi da Palestrina en het nummer A love supreme van John Cotrane, dat gaat over de ware zoektocht naar het mysterie van God. Net wat je inspireert.
4. Samen met anderen aanbidden
‘Onze Vader’, de titel zegt het al: het staat in meervoud. Niet mijn vader. Niet jouw vader. Onze Vader. Zo gaat het verder in het gebed. Alles in meervoud. Bidden hoeft niet alleen, maar kan in een gemeenschap. We zijn niet geschapen om Gods naam afzonderlijk te heiligen. We mogen het samen doen en daarin elkaar bemoedigen en uitdagen.
5. Liturgie: de vorm en vormgeving van onze gebeden
Door anderen geschreven goed doordachte gebeden, zeker die uit de Bijbel, kunnen ons helpen dingen te uiten die moeilijk voor ons zijn en kwesties aan te pakken die we anders misschien zouden negeren. Liturgie kan gebeden een bepaald raamwerk bieden, ook als je niet wilt bidden of niet weet hoe te bidden. Door een vast gebed te kiezen, zeg je tegen God: Ik weet niet hoe ik moet bidden, ik kan het aanbidden niet opbrengen, maar ik probeer het wel. Als we oeroude gebeden zeggen, krijgen duizenden jaren van geloof voet in ons leven. Ze geven solidariteit met al Gods mensen, te midden van de subjectiviteit van onze gefragmenteerde cultuur.
6. Aanbidden met je eigen-aardigheden
Iedereen heeft een eigen manier van aanbidden. Wanneer voelde je je voor het laatst dicht bij God? Door die momenten in kaart te brengen, kan je ontdekken wat voor jou de beste manier is. Door hier prioriteit aan te geven, breng je meer vreugde in je leven. Koning David werd geraakt door de sterrenhemel, die bracht hem tot aanbidding. De ambachtsman Besaleël was aangewezen om de tabernakel te versieren en verheerlijkte God met zijn artistieke talenten. Maria prevelde haar Magnificat als respons op haar zwangerschap en dat werd één van de meest verheven aanbiddingsgebeden aller tijden. Ieder mag God op zijn eigenaardige manier aanbidden.
Meer tips nodig voor een goed gebed? Of benieuwd naar wat Pete Greig nog meer vertelt over de voorbereiding, de inhoud, de vormgeving en het volhouden van het gebed? Lees zijn boek Hoe moet je bidden?
Over het boek Hoe moet je bidden?
Hoe moet je bidden? van Pete Greig is een inspirerende en praktische gids voor het gebed. Iedereen bidt, maar niemand vindt het makkelijk. We kunnen er allemaal wel een beetje hulp bij gebruiken. Al is het alleen maar om ons gebedsleven op te frissen. Met die insteek heeft Pete Greig een boek geschreven waarin alle elementen van het gebed aan de orde komen. Daarnaast hebben bekende bidders uit verschillende tradities een plek en stipt de auteur alle vormen van gebed aan. Een zeer inspirerende en aansprekende gids voor iedereen die al jaren bidt, maar ook voor degenen die wel willen bidden, maar niet weten hoe te beginnen.