Menu

Premium

Als er geen liefde was

Bij Johannes 17

Verhaal

Lang voordat Adam en Eva werden gemaakt, had je al Neanderthalers. Dat is een moeilijke naam, een Duitse naam. Die hebben ze verzonnen voor mensen die heel, heel lang geleden – voor Adam en Eva dus – al in het dal van de rivier de Neander woonden. We weten niets meer van ze. We hebben alleen hun botjes gevonden en wat spullen die ze gebruikten. Ze zagen er wat anders uit dan wij, met dikkere spieren, een richeltje boven hun diepe ogen waardoor ze wel iets van apen weg hadden. En ze hadden ook vast veel meer haar op hun lijf, want het was koud in die tijd. Toch stammen we nog een beetje van ze af. Als je het ergens in je lijf voelt kriebelen, is dat vast de Neanderthaler in je.
Ik denk dat ze vaak verliefd waren. Want de Neanderthalers waren best heel lief. Een beetje te lief zelfs. Een beetje te goed voor deze wereld, zeggen mensen die het kunnen weten. Daarom zijn ze er ook niet meer. Ze hielden misschien niet genoeg van vechten.
Jezus houdt ook niet van vechten. Hij gelooft en hoopt dat je het met liefde kunt redden in het leven. Maar of dat zo is in deze wereld, op school, in de straat, thuis? Hij bidt op het laatst heel erg tot God dat het wel zo zal zijn. Dat de liefde de beste oplossing van alle ellende is. Voordat Adam en Eva er waren, vonden de Neanderthalers dat al. Maar ze zijn uitgestorven.
Jezus heeft het ook niet overleefd, toen Hij bij de mensen was. Was de liefde dan toch niet de beste oplossing? Jawel, daar blijft Jezus zeker van. Hij rekent erop dat God daarvoor zorgt. Het blijft een kracht in de mensen. Net zoals met de Neanderthalers. Wat zou Jezus goede vrienden met ze zijn geweest. Als je nog een stukje van hen in je hebt, heb je geluk.

Vraag

Hoe kan liefde in de mensen blijven?

Zingen

‘Als je geen liefde hebt voor elkaar’, Alles wordt nieuw III.19, Hanna Lam.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden