Menu

None

Bidden, aan het eind van je Latijn

Tjerk de Reus, journalist en recensent voor Friesch Dagblad, De Nieuwe Koers en Het Goede Leven schreef een recensie over de boeken over bidden van Tomás Halík, Anne Lamott en Luigi Gioia. U kunt een deel van zijn artikel hieronder lezen. Klik op de link hieronder om het hele artikel te lezen.


Gebed is een kernactiviteit van het geloof, stelt de
christelijke traditie. Maar wat is bidden eigenlijk en hoe doe je het? Gioia en Lamott steken met hun boeken de helpende hand uit.

Bij de vraag wat bidden is, lopen de antwoorden uiteen. Is het praten met iemand die je niet kunt zien, maar die toch luistert? Of is het vooral een proces in jezelf, waarbij het enorm gaat dat je ontvankelijk wordt?

C.S. Lewis heeft ooit geschreven dat het gebed God niet verandert, maar hemzelf wel. In die lijn schrijft Tomás Halík in zijn laatst vertaalde boek, Raak de wonden aan: ‘Bidden is de smederij van God, waar we met het evangeliewoord moeten worden omgesmolten en tot zijn instrument gesmeed.’

Maar er is ook de ervaring van gelovigen dat gebed een concrete vorm van communicatie is met God, die op het gebed antwoordt met aanwijzingen, richtingswijzers en toepasselijke Bijbelteksten.
In deze laatste sfeer laat zich het boek Help dank wow begrijpen, van Amerikaanse bestseller-auteur Anne Lamott. De Italiaan theoloog Luigi Gioia mikt eerder op het gebed als een innerlijke werkzaamheid, als ‘smederij van God’. Dit noemt hij in zijn boek Aangeraakt door God het ‘contemplatieve gebed’.

Wil je meer lezen, bekijk de website van Het Goede Leven.


Help dank wow

Help dank wow - Anne Lamott

Help dank wow van de Amerikaanse bestsellerauteur Anne Lamott is een origineel boek over het gebed, waarin de drie belangrijkste gebeden – hulp vragen van een hogere macht, waarderen wat goed is in ons leven en ontzag hebben voor de wereld om ons heen – centraal staan. De auteur schrijft al vele jaren op een humorvolle en originele wijze over haar geloof, dat gekenmerkt wordt door vallen en opstaan. In Help dank wow schrijft ze over haar ervaringen met bidden. De drie belangrijkste gebeden kunnen ons volgens Lamott de hele dag door helpen en ons de weg vooruit wijzen. In dit boek vertelt ze hoe ze tot deze inzichten kwam, en legt ze uit wat ze voor haar betekenen en hoe ze haar hebben geholpen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken