Menu

None

De hartstocht van Meindert; gewoon te proeven

Het fraai verzorgde boek (hardcover) De reiger van de schildpad van Meindert Dijkstra heeft een sprookjesachtige omslag. Dat wekt verwachting. Een mooi voorleesboek wellicht?  Dat is het ook, maar het is meer, grootser, ook grondiger. Op de titelpagina begint het al: de duiding op het omslag van de auteur als samensteller wordt uitgebreid tot ‘verzameld, vertaald en van commentaar voorzien door Meindert Dijkstra’.

In een meer wetenschappelijke uitgave had hier gestaan: bezorgd, ingeleid en geannoteerd door Dr. M. Dijkstra. Het is weliswaar gedeeltelijk een (voor)leesboek, maar de vertaalde teksten kennen een grondige inkadering. De auteur is een groot deskundige als het gaat om kennis van het (oude) Midden-Oosten. En dat blijkt ook helder uit de inleidingen, de toelichtingen en ook wel weer uit de verhalen zelf. Allemaal ontstaan in een cultuur en praktijk van mondelinge overdracht, geslachtenlang. En als er dan vervolgens vastleggingen van teksten volgen op kleitabletten en papyrusrollen, gaat het bloed van de vakman harder stromen. Je proeft gewoon de hartstocht van Meindert om ons mee te nemen in zijn kennis van zaken. Daardoor blijf je ook lezen.

Hij wekt nieuwsgierigheid en legt ook verbindingen met sprookjes en fabels die nog altijd aanwezig zijn. Die dus vanuit oude bronnen van ver weg (ook) hier geland zijn. Je moet je wel geboeid weten door wat de deskundige auteur allemaal op tafel legt. Als je die drempel niet neemt, leg je het boek (te) snel aan de kant, vrees ik. En dat is zonde van dit mooie boek. Misschien soms gewoon stappen zetten in het boek, sla wat over, lees eerst enkele mooie teksten en ga dan weer naar de bijkomende informatie terug. De volhouder wordt royaal beloond.

Nico de Waal

Ben je naar aanleiding van deze recensie geïnteresseerd in het boek De reiger en de schildpad: sprookjes en fabels uit de oude Oriënt?

Je kan het boek hier inzien en bestellen. Vind je het leuk om meer recensies te lezen? Lees hier: Recensie Met of zonder? van Martien E. Brinkman

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken