Menu

Basis

Doorzettingsvermogen en passie

Saïda Aoulad Baktit begon als schoonmaakster in het Radboud UMC. Nu is ze er islamitisch geestelijk verzorger.

‘Toen ik schoonmaakster was in het ziekenhuis, had ik vaak korte gesprekken met patiënten. Omdat ik Arabisch sprak, kon ik patiënten met een niet westerse achtergrond in hun eigen taal geruststellen. Zo kreeg ik naam als het ‘Marokkaanse vrouwtje’ dat goed kon tolken. Gaandeweg ging ik ook bemiddelen. Steeds meer artsen vroegen daarom naar mij en vroegen me om over de islamitische cultuur te vertellen. Ik wilde dit graag goed doen en me erin verdiepen.

Na contact met de Dienst Geestelijke Verzorging en Pastoraat ben ik gaan werken als zorgconsulent voor allochtone patiënten. In mijn eigen tijd heb ik mijn NT2 diploma gehaald. Ik ging me verder verdiepen in de islam door lessen te nemen over de Hadith (overleveringen over het gedrag en de uitspraken van de profeet Mohammed), over morele kwesties, in islamitische theologie en Al-Fiqh (islamitische plichtenleer); ik volgde lessen over interreligieuze dialoog en interculturele communicatie. Om de rituelen na een overlijden goed uit te voeren bezocht ik islamitische studiedagen over stervensbegeleiding. Samen met een paar imams heb ik veel gestudeerd.

Verrijkt

Nu ben ik islamitisch geestelijk verzorger. Daarvoor ben ik op mijn 44e begonnen aan de Academie voor Geesteswetenschappen in Utrecht. Ik heb daar veel geleerd op het gebied van zingeving en spiritualiteit en gezondheidszorg. Deze studie heeft me verrijkt. Op mijn 48e kon ik mijn diploma in ontvangst nemen.

Ik ben nu een rolmodel voor andere vrouwen en geef zelf onderwijs. Ik zeg altijd: als je iets wilt, dan kun je het bereiken ondanks alle hobbels die er ook zijn. Met veel doorzettingsvermogen en passie is het mij gelukt!’

Het levensverhaal van Saïda is opgetekend in ‘Saïda: van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger’,
Jeroen Jeroense, Trijnie Nielen-Rosier en Karin Spelt. Uitgeverij Van Warven, 2020.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden