Menu

Basis

Een schone lei

Icoon van de Drie Eenheid
Beeld: commons.wikimedia.org/Alex Bakharev, 2007, CC0

Wie biecht, geeft niet op. Je laat zien dat je hoopt op een nieuw begin, dat je Gods vergeving kunt aanvaarden en dat je klaar bent om nieuwe verantwoordelijkheid te dragen.

Leven ‘als nieuw’ heeft onder andere te maken met opnieuw beginnen. Een nieuwe start aan het begin van het seizoen, een schone lei. Biechten kan hierbij helpen: dit biedt de gelegenheid om een verbroken of beschadigde relatie met God te herstellen. Het sacrament van de biecht maakt het mogelijk om onze spijt jegens de ander of jegens God uit te spreken, en vergeving te ontvangen zodat de relatie wordt hersteld.

Rooms-katholieke parochies in ons land bieden deze biechtgelegenheid. Maar ook de Protestantse Wijkgemeente Martinikerk in Groningen houdt wekelijks biechtspreekuur. Het gesprek vindt plaats aan tafel.

Welkom

Dit doet denken aan het Russische icoon van de Drie-eenheid, geschilderd in de vijftiende eeuw door Andrej Roebljov. De persoon links stelt de Vader voor, de persoon rechts de Heilige Geest. De persoon in het midden stelt Christus voor. Vader, Zoon en Geest houden maaltijd met elkaar. Vooraan is een plek opengelaten voor degene die de icoon in zich opneemt. Hij is welkom om aan tafel te komen. ‘Zo maakt God ons los van verleden, fouten, schuld, afkomst, kleinheden. Hij verklaart ons tot kind en nodigt ons uit aan tafel te komen,’ schrijven Kees en Margriet van der Kooi in Midden in het leven.

De priester, dominee of vriend met wie je praat, is belangrijk. Maar uiteindelijk is het God die vergeeft en een nieuw begin mogelijk maakt. Daarom kan biechten plaatsvinden op verschillende plaatsen en manieren. Na de mis in een biechthokje, op woensdagmiddag in de Martinikerk, of op een festival. Of gewoon thuis, met voor je het eeuwenoude icoon van Roebljov.

De achtergrond van het rooms-katholieke sacrament van de biecht is terug te vinden in Johannes 20:19:23.

Gebed om vergeving

Voor God, met de mensen van God,
beken ik mijn gebrokenheid:
hoe ik mijn leven verwond heb,
de levens van anderen,
en het leven van de wereld.

Moge God je vergeven,
Christus je vernieuwen,
en de Geest je in staat stellen
om in liefde te groeien.

Iona Abbey

Francisca Folkertsma is theoloog en eindredacteur van Open Deur.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken