Menu

Premium

Een slimme list?

Bij Genesis 12,10-13,1

Zana is onderweg naar een ander land, omdat ze niet in haar eigen land, in Syrië kon blijven. Het is daar oorlog. Nu woont ze samen met haar broertje in een vluchtelingenkamp in Frankrijk. Morgen begint de school. Iemand van het kamp vertelt: Zana gaat naar een school om de hoek. Haar broertje blijft op het kamp, omdat hij nog te jong is voor school.

Maar dat vindt Zana helemaal geen goed idee. Ze wil bij haar broertje blijven! Dus ze verzint een list. Ze gaan doen alsof ze even oud zijn. ‘Want anders,’ vertelt Zana haar broertje, ‘mogen we niet bij elkaar blijven en dan zien we elkaar nooit meer.’ Haar broertje doet mee. Aan iedereen vertellen ze dat ze een tweeling zijn en dat ze dus bij elkaar in de klas moeten komen.

Wat vind jij van dat plan van Zana?

Het plan van Zana werkt! Elke dag lopen ze samen naar school en lopen ze ook samen weer terug. Zana helpt haar broertje in de klas, dus het valt niemand op dat hij eigenlijk in een andere groep hoort.

Maar op een dag gaat het mis. De kinderen op het kamp worden geteld. Hé, er ontbreekt er één.

Dan gaat de leiding alle namen noemen. Alle kinderen zijn er, behalve het broertje van Zana!

Alles wordt op zijn kop gezet, overal wordt gezocht, alle tenten en barakken worden doorgespit, maar nergens een spoor van het broertje.

Dan, aan het eind van de dag, komt Zana thuis van school, samen met haar broertje. Iedereen stormt op hem af en allemaal praten ze door elkaar. Ze waren zo ongerust en ze hebben zo hard gezocht! Zana’s broertje schrikt ervan en moet huilen. ‘Ik kon er niks aan doen,’ zegt hij, ‘het was Zana’s idee…’

Zana voelt haar lip ook trillen. ‘Ik wist niet wat ik moest doen, ik wilde gewoon graag met mijn broertje samen blijven.’

De mensen van het kamp zijn boos. ‘Waarom hebben jullie gelogen?!’

‘Omdat ik mijn broertje niet kan missen,’ fluistert Zana.

‘Papa en mama zijn er ook al niet.’

Zana is onderweg naar een ander land, het land van haar toekomst. En haar broertje gaat met haar mee.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken