Menu

None

Een vakantietekst

zomervakantie dagboek voor de vakantie

Ik ga op reis en ik neem mee van Sija-lize Blijleven is een origineel bijbels dagboek voor de vakantietijd. Gaat u vandaag op vakantie of bent u al op uw bestemming? Dan weet u dat een juiste navigatie van groot belang is. Daarom vandaag een fragment uit het dagboek. Met een suggestie voor een knutselactiviteit met de kinderen.


Navigatie

Lezen: Psalm 119:103-105

Je ontving een mailtje. Een uitnodiging voor een ‘dropping’. Je had er de oudere kinderen op de club van de kerk al eens over horen vertellen. En nu is het zover. Je hebt niet kunnen zien waar ze jullie naartoe brachten, want de ramen van de auto waren afgeplakt. En daar sta je dan, gedropt in een weiland. Naast je een donkere sloot, linksvoor een kreupelbosje, achter je een akkerland. En je hebt werkelijk geen flauw benul waar je naartoe moet lopen. Moet je nu de sloot volgen, of juist dat akkerland oversteken? En hoe kom je nu weer thuis? Stiekem ben je een beetje bang.

Maar opeens ritst een van de jongens zijn rugtas open. ‘Kijk,’ zegt hij triomfantelijk, en hij steekt een soort klokje in de lucht. Een andere jongen richt zijn zaklamp op het voorwerp. Nu zie je het, het is een kompas. De naald in het kompas wijst naar links. De jongen met het kompas wenkt. ‘Tijdens de rit lette ik extra goed op. De auto reed naar het zuidoosten, dus we moeten die kant op.’

Waarschijnlijk hebben jullie ook gebruikgemaakt van een navigatie-instrument om op je bestemming te komen. Je gebruikte bijvoorbeeld een wegenkaart of had een navigatiesysteem in de auto. Jullie reisden immers naar een onbekend gebied.

De dichter van Psalm 119 noemt zichzelf ‘… een vreemdeling op de aarde’ (Ps. 119:19). Volgens sommige bijbelverklaringen is de dichter een pelgrim, iemand die door een vreemd land reist. ‘Verberg Uw geboden niet voor mij,’ zegt hij vervolgens. Hij is blijkbaar blij met Gods wet. Waarom? Hij beseft dat hij anders de weg volledig kwijtraakt. Net zoals jullie een navigatie-instrument nodig hadden op jullie reis, gebruikt de dichter ook een kompas. Weet je wat zijn kompas is? De Bijbel. ‘Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.’ En voor ons? Gemiddeld zijn we erg veel tijd kwijt aan het rondlummelen op social media. Uit onderzoek blijkt dat we als christenen hooguit tien minuten besteden aan stille tijd met God.

Gebruik de Bijbel als kompas, want voor je het weet ben je ‘afgedwaald’. En vraag God in je gebed of Zijn Woord een lamp voor je voet en het licht op je pad mag zijn.

Om over na te denken: Wat is het reisdoel van jouw leven? Waar navigeer jij mee?

Zelf een kompas maken

Wat heb je nodig? Een sterke magneet, spelden, kurken, bak met water. Strijk met de magneet over de naald, zodat hij magnetisch wordt. Snij daarna een dun plakje van een kurk af. Steek de speld door het dunne plakje kurk. Leg dit vervolgens in een bak met water en je hebt je eigen vloeistofkompas.


Ik ga op reis en neem mee

ik ga op reis en neem mee reisdagboek voor de vakantie

Ik ga op reis en ik neem mee van Sija-lize Blijleven is een origineel bijbels dagboek voor de vakantietijd. Het is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 4-12 jaar, om het gesprek in het gezin over Bijbel en geloof te stimuleren. Ieder dag staat een tekst centraal, die vaak een link heeft met vakantie. Daarover is een meditatie of uitleg opgenomen. Daarna volgt een vraag om met elkaar over door te praten en een leuke verwerking in de vorm van een doe-opdracht.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken