Menu

None

Een ware ontdekking en verrijking – Genesis

Genesis, boek van het begin (Paperback)
Jonathan Sacks, Genesis. Boek van het begin. 314 blz. € 29,95, 9789492183­910, Skandalon 2020.

Kort voor zijn dood voltooide JS zijn commentaar op de Vijf Boeken van Mozes, waarmee uitgeverij Skandalon juist begonnen was een volledige vertaling uit te brengen. Na het reeds in 2020 verschenen Exodus presenteert de uitge­ver nu deze twee nieuwe delen van het project : Genesis en Leviticus. Genesis vertelt hoe het godsvolk aanvankelijk begon met één enke­le persoon­: met  Abraham, die door God geroepen werd om zich uit de stam van zijn vader los te maken. Hij leidde een nomadenbestaan en kwam, gedreven door een hongersnood, in Egypte terecht. Daar groeide de grootfamilie uit tot een volk, dat onder Mozes uittrok, zo blijkt uit Exodus. Mozes’ derde boek Leviticus, wordt wel de sleutel van het joden­dom genoemd.

Het brengt in kennis met de diepste geloofs­geheimen en gedachte­gangen van het jodendom: God is heilig en ook de mens, zijn schep­sel en beeld, is heilig en geroepen om ‘godgelijk’ te worden. JS die bij leven opperrabbijn was in Londen geeft uitleg over offer- en rein­heidsvoor­schriften. Evenals onze christelijke liturgie gebruikt de syna­gogale ere­dienst vaste leesroosters van bijbelperikopen. Het commen­taar dat JS daarop geeft, houdt voeling met de gelezen perikopen. Bij iedere lezing weet hij op door hem gekozen thema’s een pakkend essay te schrijven, helder ter zake en vaak vindingrijk actueel.  De historische gebeurtenis­sen ont­staan als een reactie op de dialoog van de mens met God. Hier openbaart God zich. JS attendeert ook op literaire structuren. Een ware ontdekking en verrijking.   

Ben je naar aanleiding van deze recensie benieuwd geworden naar Genesis?

Hier kun je het boek kopen. Je kan ook een andere blogpost lezen: Theoblogie tipt: dé bucketlist voor een reis door Israël

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden