Menu

None

Eerbetoon aan Pater Frans van der Lugt

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de Nederlandse jezuïet Frans van der Lugt werd vermoord. Als eerbetoon maakte de jezuïeten onderstaande animatiefilm over zijn leven en dood.

Tot mijn laatste zucht hoopte ik dat de haat, de strijd en de pijn zou stoppen

Het leven van Pater Frans van der Lugt

Frans van der Lugt werd geboren in Den Haag op 10 april 1938 en groeide op in een katholiek gezin, waarna hij uiteindelijk na zijn eindexamen in trad bij de jezuïeten. In de zomer van 1964 vertrok Frans naar het Midden Oosten en hij wijdde zich twee jaar aan de studie van het Arabisch in het jezuïetenhuis in Bikfaya, Libanon, waar hij ook Arabisch studeerde.

Vanaf 1980 zou hij altijd werken in Syrië, hij legde in 1982 zijn plechtige geloften af als jezuïet. Hij kreeg taken in Homs in het sociaal-religieuze centrum Nouzha, hij was studentenpastor en godsdienstleraar, en kwam regelmatig in de kerken van de dorpen in de omgeving. Van 1987 tot 1993 was hij in Damascus als studentenpastor en actief in het bezinningswerk. In 1992 werd hij in Damascus op de ambassade van Nederland gehuldigd voor inzet voor de armen en voor de jeugd, kreeg hij de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2011 begon de burgeroorlog. Frans vertrok uit Al Ard en ging naar de het oude jezuïetenhuis in het centrum van Homs. Tijdens de belegering koos hij er voor om bij de laatste bewoners te blijven en de stad niet te verlaten. Hij vierde de Goede Week van 2012 in de kerk waar hij gewoonlijk voorging; de islamitische buren hebben de kerk toen gepoetst en gereed gemaakt. Hij schreef erover in het maandblad Streven.

In januari 2014 werden er video opnames gemaakt en naar buiten gebracht. Sommige opnames zijn gemaakt in het Nederlands, andere in het Arabisch. In die laatste doet pater Frans een dramatische oproep om voedsel voor de burgerbevolking. Waarschijnlijk was hij niet vrij om te zeggen wat hij zelf wilde, en heeft hij bepaalde dingen die men hem wilde dwingen te zeggen niet gezegd. Op 7 april, enkele dagen vóór zijn 76e verjaardag, werd hij vermoord. De dag erop is hij begraven in de tuin van het jezuïetenhuis in Homs. Sindsdien komen er dagelijks mensen bidden bij zijn graf, christenen van verschillende kerken, én moslims.

Wie ben jij, o liefde

Wie ben jij, o liefde - Frans van der Lugt

Het boek Wie ben jij, o liefde bevat het verzamelde werk van pater Frans van der Lugt (1938-2014). Pater Frans is een inspiratiebron voor velen, vanwege zijn inzet voor de onderdrukte Syrische bevolking. In de jaren ’90 schreef hij verschillende teksten over de liefde, die nu zijn vertaald vanuit het Arabisch. Hij schrijft over de vele vormen van liefde: liefde voor God, voor je naasten en voor jezelf. Belangrijke waarden hierbij zijn aandachtig luisteren, de weg naar binnen en de goddelijke dimensie. Een indrukwekkend boek, geschreven vanuit het hart. 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken