Menu

None

Elise Brouwer: "Wat je ook overkomt: blijf God zoeken!"

Onlangs bracht Elise Brouwer haar nieuwe boek Lijden. De lessen van Job uit. PuurVandaag interviewde haar naar aanleiding van haar nieuwe boek. Wij mogen vandaag het interview posten. U leest het hier.


Dit is een bijdrage n.a.v. De lessen van Job

De lessen van Job Lijden Elise Brouwer hoop

Dit PUUR! Geloof-boek over het thema lijden zoomt in op het Bijbelboek Job. Het verhaal van Job behoort tot de meesterwerken van de wereldliteratuur. Een bekende vertelling over een man die alles had wat zijn hartje begeerde, maar die ook alles weer verloor en daardoor vreselijk moest lijden. Welke lessen kun je trekken uit dit fascinerende verhaal? In De lessen van Job neemt Elise Brouwer je mee op reis door het Bijbelboek Job en biedt je daarbij nieuwe inzichten en praktische lessen. Geschikt voor studie in een groep of voor je eigen stille tijd. Met een hervertelling van het hele Bijbelverhaal, overdenkingen en vragen om bij stil te staan. De lessen van Job sluit aan op de andere boeken in de PUUR! Geloof-reeks, De lessen van Esther en De lessen van Daniël.


Wie is Elise Brouwer?

Elise Brouwer

Ik ben Elise Brouwer en getrouwd met Jeroen. Wij wonen in het heerlijke Houten. In het dagelijks leven sta ik voor de klas en daarnaast schrijf ik dus! Mijn eerste boek Woestijnregen ging over mijn worstelingen met God in tijden van angst en depressie. Ik krijg mooie reacties van mensen die veel hebben aan het boek. Ze vinden een stuk herkenning en bemoediging. Dat vind ik heel bijzonder, dat ik dat dan heb kunnen bijdragen in het leven van iemand die ik helemaal niet ken. Dat is het bijzondere van schrijven: het kan mensen echt verder helpen. Ook al is het maar een klein stapje. 

Ik realiseerde mij dat het bijzonder is dat juist nu jouw boek is uitgekomen. Hoe ervaar jij dat? 

Dat vind ik zelf ook wel ja! We hebben allemaal te maken met lijden, de een meer dan de ander, maar vroeg of laat krijgt iedereen in het leven te maken met lijden. We leven nu in een tijd waarin haast iedereen te kampen heeft met de gevolgen van de coronacrisis. Dus best bijzonder dat juist nu dit boek verschijnt. 

Waarom wilde je over dit thema een boek schrijven? 

Zelf heb ik te maken met lijden en zie het om me heen. Toen ik hoorde dat ik een boek mocht schrijven over een Bijbels persoon wist ik het meteen: ik ga schrijven over het verhaal van Job. Omdat ik het een fascinerend verhaal vind. Bizar ook wel. Het leert ons ontzettend veel over de mens én over God. 

Hoe heb je het schrijven van dit boek ervaren? 

Het was soms best hard werken. Het Bijbelboek Job is best moeilijk te lezen, omdat het verschillende genres bevat met onder andere veel en lange dialogen tussen Job en zijn vrienden. Soms was het moeilijk om grip te krijgen op de tekst. Schrijven is daarnaast zowel inspiratie als transpiratie, wordt weleens gezegd. Maar de inspiratie was er ook zeker. Ik heb onderzoek gedaan naar de theologische inzichten en historische achtergronden van het het boek Job. Ik stuitte op interessante zaken die mij weer verder hielpen met schrijven. 

Welke les van Job spreekt jou het allermeeste aan? Welke wil je nu meegeven in deze gekke tijd?

De les dat een wijs iemand geen antwoorden nodig heeft. We leven in onzekere tijden. We zoeken dan naar antwoorden op waarom-vragen. Waarom laat een liefdevolle God eigenlijk zoveel ellende toe? Niet alleen christenen vragen zich dit af. Arjan Lubach bijvoorbeeld vroeg op Twitter (geloof ik hoor) waarom God Corona toelaat. Dat is een begrijpelijke vraag. Het antwoord is dat wij niet altijd antwoord krijgen. God wil ons veranderen in vrije, wijze en liefhebbende mensen, die Hem liefhebben om wie Hij is, niet om wat Hij wel of niet oplost in het leven. Leren leven met onbeantwoorde vragen is echt een kunst en God wil daar echt bij helpen. 

Heb jij je wel eens als Job gevoeld?

Jazeker! Ik heb veel momenten gekend in een periode van depressie waarin ik mij vreselijk ellendig voelde en werkelijk niet meer wist hoe het verder moest met mijn leven. Ik heb ook momenten gekend waarop God heel ver weg leek. Gelukkig ook momenten waarin God zich liet kennen en liet merken dat Hij erbij was. 

Welke boodschap hoop je aan jouw lezers mee te geven?

Wat je ook overkomt: blijf God zoeken! Het leven is geen aaneenschakeling van fijne momenten en soms is het gewoon ronduit zwaar. Maar juist daarin wil God liefdevol aanwezig zijn en jouw ellende aangrijpen om je te transformeren naar zijn beeld. 

Meer lezen van Elise Brouwer? Lees ook haar bijdrages “Hoop houden onder alle omstandigheden” over De lessen van Job of “Hoe overleef ik de donkerste dagen?” en “Boos, verdrietig en wanhopig bad ik tot God” over Woestijnregen.


Actuele boeken van Elise Brouwer:

De lessen van Job Lijden Elise Brouwer hoop
Woestijnregen - Elise Brouwer

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken