Menu

Basis

Gedeeld ouderschap

Marieke (48 jaar) is acht jaar geleden gescheiden. Sindsdien staat ze er praktisch alleen voor in de zorg voor de kinderen. Haar ex, Edward, kreeg een baan in Duitsland en verhuisde daar naartoe. De kinderen, 15 en 17 jaar, gingen tot vorig voorjaar één weekend per maand naar hun vader. Marieke bracht hen tot halverwege, hun vader haalde hen daar op. Op de terugreis ging het andersom. Naast deze vaste bezoekregeling hebben Marieke en haar ex nauwelijks contact. Edward laat de opvoeding en beslissingen rond de kinderen zoveel mogelijk aan Marieke over. ‘Dat kun jij beter beoordelen’, is zijn vaste antwoord als ze wat met hem wil overleggen.

Toen de coronacrisis uitbrak, werd het lastig met de weekendbezoekjes van de kinderen aan hun vader. ‘Al die coronamaatregelen geven veel gedoe’, verzucht Marieke aan de telefoon. Ik heb een belafspraak met haar gemaakt om te horen hoe het met haar en de kinderen is. ‘We kunnen niet zomaar meer naar Duitsland heen en weer reizen’, vervolgt Marieke. ‘Het is iedere keer weer uitzoeken welke regels er gelden. Wat mag wel, en wat niet? Wanneer moet je in quarantaine?’

Marieke wilde wel kijken of ze in aanmerking kwamen voor uitzondering van de regels. Edward echter wilde de bezoekjes van de kinderen sowieso liever uitstellen. ‘Hij is bang dat hij en zijn vriendin misschien door de kinderen besmet kunnen raken’, vertelt Marieke. Daarom hebben de kinderen al een tijd alleen via beeldbellen contact met hun vader.

Marieke voelt zich er in deze moeilijke tijd extra alleen voor staan met de kinderen. ‘Ik vind het zwaar’, zegt ze. Vanaf maart moet ze thuis werken. Ze geeft les in het hoger onderwijs. Alles gaat online. Dat kost haar veel tijd en energie. Voor de kinderen is de coronacrisis ook pittig.

Gelukkig hebben Marieke en de kinderen veel steun aan vrienden in de buurt. ‘Jaren geleden heb ik meegedaan met een gesprekskring van de kerk over geloofsopvoeding. Via die kring ben ik met enkele andere ouders bevriend geraakt. Zij hebben ook kinderen in de tienerleeftijd. Nu, in coronatijd, zoeken we als ouders nog wat meer contact met elkaar. Het is fijn om zorgen en vragen rond de kinderen met elkaar te kunnen delen. En ook om af en toe iets gezelligs af te spreken.’ Die onderlinge band doet Marieke enorm goed.

Gerry (mw. drs. G.) Kramer-Hasselaar is bezoekmedewerkster in de kerk en psychologe. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken