Menu

Premium

Groot feest

Bij Matteüs 22,1-14 (de gelijkenis van het koninklijk bruiloftsfeest)

Roy en Lotje zijn een tweeling. Ze zijn gauw jarig. Ze hebben een tante Charlotte, naar wie Lotje genoemd is. Tante zegt: ‘Mijn cadeau is dat ik een groot feest voor jullie ga geven. We bedenken allemaal lekkere en leuke dingen om te snoepen en te doen. Jullie mogen je hele klas uitnodigen en nog meer kinderen.’

Roy en Lotje kijken elkaar even aan. Tante zal alles betalen, dus vooruit dan maar. Er komt een verkleedpartij en een taartenbakwedstrijd. Tante bedenkt ook een behendigheidswedstrijd.

Roy en Lotje weten niet wat dat is. ‘Je kunt leuke prijsjes winnen,’ belooft tante.

De kinderen maken zelf de uitnodigingskaartjes. Wel zesendertig. ‘Allemaal komen hoor,’ staat er op. ‘Het is in het buurtcentrum op het Koningsplein.’

Roy en Lotje zijn een beetje zenuwachtig. Zou het wel leuk worden?

Roy heeft de muziek uitgekozen en als het feest begint kun je het buiten al horen. Maar om drie uur zijn er nog maar twee kinderen: Lotjes beste vriendin Leentje en Roys vriend Wout. Verder niemand.

‘Ze hadden geen zin,’ vertelt Leentje.

‘Ze gingen liever naar de stad,’ heeft Wout gehoord.

Tante Charlotte is woedend, maar ze laat het niet merken. ‘Hoe kunnen we aan meer kinderen komen?’ denkt ze hardop.

In het buurtcentrum is een boksclub voor jongens. ‘Ga ze vragen,’ zegt tante. ‘En ik hoor muziek, wat is dat?’

‘Dat zijn de dansmariekes die oefenen,’ zegt Lotje. ‘Ga ze maar halen, vooruit!’

Om vier uur zijn er wel dertig kinderen. Ze hebben allemaal een zelfgemaakt hoedje op en een slinger om. Tante heeft de taarten gebakken, de kinderen mogen ze versieren met slagroom en vruchtjes en chocoladesaus. Alles zit onder.

Een klierig jongetje rent rond met de spuitbus. Hij heeft zijn hoedje verscheurd. Tante stuurt hem naar huis. ‘Het is hier feest, geen beestenbende!’ roept ze hem na.

De boksers laten zien wat ze kunnen en ook de dansmariekes geven een demonstratie.

Dan eten ze alle taart op. ‘Zalig!’ roept tante.

Waarom zijn Roy en Lotje van tevoren een beetje zenuwachtig?

Wat vind jij het leukste bij een kinderfeest?

Wat moet je met zo’n klierig jongetje doen? Wegsturen?

Wellicht ook interessant

Bloem als teken van heiligheid
Bloem als teken van heiligheid
None

Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige

Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?

Witte roos als teken van rouw
Witte roos als teken van rouw
None

De 4 beste pastorale boeken over rouw en verlies

Rouw en verlies zijn ingrijpende ervaringen die diepe sporen nalaten in het leven van mensen. Voor pastors, begeleiders en iedereen die troost wil bieden, is het van onschatbare waarde om de juiste woorden en handvatten te hebben. Gelukkig zijn er boeken die helpen om het rouwproces beter te begrijpen en mensen op een liefdevolle manier bij te staan. In dit artikel bespreken we de vier beste pastorale boeken over rouw en verlies—boeken die niet alleen inzicht geven, maar ook bemoediging en hoop bieden.

Kerk met glas-in-lood ramen
Kerk met glas-in-lood ramen
None

Een gedegen studie over heiligheid

We kunnen niet zonder het heilige, betoogt Jan Martijn Abrahamse in zijn boek Verlangen naar het heilige: Herontdekken wat we verloren hebben. Heiligheid is een ‘onmisbare dimensie’ (12) van het geleefde leven. Onze samenleving is evenwel vergeten dat we het heilige nodig hebben en zo zijn we in een diepe zingevingscrisis verzeild geraakt. Abrahamse is sinds kort lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. Het boek is een uitwerking van zijn lectorale rede.

Nieuwe boeken