Menu

None

Het christelijk geloof is iets waar je écht gelukkig van wordt

CIP is een platform dat christelijk is ingesteld. Het biedt nieuws, video’s, interviews en achtergronden op christelijk gebied. Dit interview met Arnold Huijgens is deels overgenomen van CIP.nl.

Arnold Huijgens - auteursfoto
Arnold Huijgens

Prof. dr. Arnold Huijgen werkte mee aan de totstandkoming van de ‘Gewone Catechismus’, een leerboek met 100 vragen en antwoorden waarmee de inhoud van het christelijk geloof op een hedendaagse manier wordt overgedragen. CIP.nl sprak met Huijgen over catechese, het boek én stelde hem persoonlijk twee van de vragen uit het boek. Hij schreef het boek samen met Theo Plezier en Dolf de Velde.

De schrijvers erkennen in de inleiding van het boek dat catechese op heel veel plaatsen niet floreert. Huijgen: “Er is vaak een motivatieprobleem. Dan kun je zeggen dat het van alle tijden is dat jongeren niet altijd gemotiveerd zijn om catechisatie te volgen. Maar er is ook een soort verlegenheid en twijfel over hoe catechese aangepakt moet worden. Enkele tientallen jaren geleden was het stramien nog heel duidelijk. Je zat op catechisatie en leerde bepaalde antwoorden op je hoofd. Sindsdien is er een wending gekomen naar het meer persoonlijke en meer met elkaar in gesprek komen. Dat is denk ik ook heel mooi en goed. Tegelijkertijd is het ook echt lastig om jongeren naar de catechisatie te krijgen en te houden. Voorheen was er ook wel een motivatieprobleem maar dan kwamen ze in ieder geval nog. Tel daar de druk van de secularisatie bij op, waardoor ze vaak al vrij jong stevige vragen hebben bij het christelijk geloof. Daarom liggen er allerlei uitdagingen op dit gebied.”

Dat jongeren motivatieproblemen hebben om naar catechisatie te komen heeft volgens Huijgen te maken met onze huidige samenleving: “Mensen lopen snel weg bij wat niet leuk genoeg is. Dat is echt een probleem. Deze houding past ook niet bij het christelijk geloof en bij de kerk. Die vragen namelijk om een bepaalde loyaliteit.” Overigens benadrukt Huijgen dat hij geen onderzoek heeft gedaan op dit gebied. “We zien gewoon een aantal uitdagingen op het gebied van catechese en daar hebben we onze catechismus tegenaan gezet. Het zijn echt vragen en antwoorden om op te kauwen. Juist ermee bezig zijn, erop kauwen, het overwegen kan volgens ons echt helpen om je plek in te nemen in deze samenleving.” 


Gewone Catechismus

Gewone catechismus - Theo Pleizier

De Gewone Catechismus, geschreven door de theologen Theo Pleizier, Arnold Huijgen en Dolf te Velde, wil de inhoud van het christelijk geloof op een hedendaagse manier overdragen aan volgende generaties en hen inspireren. Dit ‘leerboek’ bestaat uit 100 vragen en antwoorden, en heeft een duidelijke en doordachte structuur. Naast de tekst van de vragen en antwoorden is ook per antwoord een korte toelichting opgenomen.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken