Menu

None

'Het was een zondag van devotie' – Het Parool

Hans van der Beek is schuimverslaggever bij Het Parool en schreef onderstaande recensie over de pop-kerkdienst in Paradiso op zondag 2 juni 2019.

Met de pop-kerkdienst is Paradiso weer echt een kerk

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: een pop-kerkdienst in Paradiso.

Het is veertig jaar geleden dat ik op zondagochtend keurig naar de kerk ging, maar een beatmis wil ik wel eens meemaken.

In Paradiso is de boekpresentatie van Van Elvis-viering tot U2-dienst, geschreven door drie popdominees – een nieuw woord voor me.

De liveband speelt Bløf. De mensen zijn gaan staan, zoals dat hoort als een herder Gods de dienst opent.

‘Hier ben ik veilig/hier ben ik sterk/hier ben ik heilig/dit is mijn kerk.’

Dominee Jan Andries de Boer, zonder instrument, swingt flink mee. Na het lied steekt hij een kaars aan en vraagt een ogenblik stilte voor de allerhoogste. Daarna mogen we gaan zitten.


Van Elvis-viering tot U2-dienst

Van Elvis-viering tot U2-dienst - Fred Omvlee

Van Elvis-viering tot U2-dienst van Fred Omvlee, Jan Andries de Boer en Piet van Die beschrijft hoe je een kerkdienst rond popmuziek inricht en voorbereidt. Veel popsongs bevatten een religieuze laag. Geen wonder dat popmuziek steeds vaker een plek krijgt in kerkelijke vieringen. Bekend zijn de Top2000-diensten en de Elvis-vieringen. In dit boek gaan de auteurs dieper in op de religieuze inhoud van popmuziek en de waarde daarvan voor de kerk. Er blijken veel artiesten te zijn van wie de muziek een plek kan krijgen in kerkdiensten, zoals BLØF, U2, Johnny Cash en Bob Dylan. Het boek sluit af met een kleine theologie van de popmuziek.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken