Menu

Premium

Het zwijgen van Breukelman

Als de lector de zin laat horen: ‘God schiep de mens als zijn evenbeeld’ (Gen. 1:27, NBV), zal er altijd wel een hoorder zijn, die denkt: ‘Wat is dan wel het beeld van God, waarop ik geacht word te lijken?’ De vraag is onvermijdelijk. Hoe ziet die God er zelf uit? Is daar iets zinnigs over te zeggen? Het meest intrigerende antwoord heeft Ellen van Wolde gegeven: ‘…God heeft geen beeld…’. Het is volgens haar zelfs de uitdrukkelijke bedoeling van Genesis 1 om af te zien van iedere vorm van beeldvorming: ‘Genesis 1 geeft geen enkele concrete inhoud van het beeld dat de mens van God is, als het ware om te voorkomen dat er enige ‘beeldvorming’(image building) van God kan ontstaan’. ‘We kunnen niet zeggen wat Gods beeld is, we kunnen slechts zeggen dat de mens beeld van God is, in die zin dat de mens God present stelt in de wereld’. Haar antwoord spoort met het beeldverbod en met het besef dat God woont in het ontoegankelijke licht. Ze gaat niet zover als Flavius Josefus, die in zijn parafrase van Genesis in Antiquitates Judaicae het begrip ‘beeld’ helemaal vermijdt, maar het scheelt niet veel. Haar antwoord roept wel weer een nieuwe vraag op. Als de verteller van het scheppingsverhaal iedere beeldvorming wil vermijden, waarom wordt er dan toch zo nadrukkelijk over een ‘beeld van God’ gesproken?

Lees het hele artikel

Wellicht ook interessant

Brandende roos
Brandende roos
None

Levende Liefdesvlam: tussen vastlopen en verlangen naar God

Jan van het Kruis (1542–1591) behoort tot de bekendste mystieke stemmen binnen de rooms-katholieke traditie. Maar zijn hervormingsijver bracht hem ook in conflict: in 1578 sloten medebroeders hem op in een kloostercel, waar hij negen maanden eenzaam doorbracht. Het jaar daarop schreef hij zijn indringende gedicht Levende Liefdesvlam. Uitgeverij Carmelitana bracht een vierdelige hertaling uit van zijn werken. Marianne Vonkeman bespreekt Levende Liefdesvlam. Gedichten – Brieven – Kleine werken.

Monnik met een kruis en bel
Monnik met een kruis en bel
None

Reactie op Jan Martijn Abrahamse, Verlangen naar het heilige

Heiligheid is een notie of een karakteristiek die het geseculariseerde Westen grotendeels teloorgegaan is. Of toch niet? Abrahamse geeft in dit fascinerende essay aan dat wij er wellicht te gemakkelijk aan voorbij geleefd hebben. Terwijl heiligheid wel degelijk aanwezig was en nog steeds is. Hij spreekt niet voor niets over ‘herontdekken’: heiligheid is verborgen aanwezig en kiert op gezette tijden en plaatsen door de barsten van ons gepantserde zelf heen. Taalkleed en stijl van schrijven zijn nadrukkelijk evocerend bedoeld. Je leest niet alleen een intensief en geleerd betoog, maar je wordt ook meegenomen op een fascinerende ontdekkingsreis.

Nieuwe boeken