Hoe we buren werden
Gewoon een gesprek
Buurtbemiddelaars merken hoe buren soms jarenlang problemen hebben met elkaar, terwijl een goed gesprek vaak veel oplost. Zoals in het geval van een oudere man en een groep studenten die naast elkaar woonden. Ze leefden totaal anders en dat zorgde voor veel problemen. De studenten maakten volgens de buurman veel lawaai, hij kropte zijn irritatie op en klopte dan uren later boos op het raam. Soms kwam zelfs de politie eraan te pas. Met een buurtbemiddelaar erbij bleek een normaal gesprek mogelijk en konden afspraken worden gemaakt. (Die werden nagekomen, bleek een paar maanden later.)
Het valt ook op hoe weinig buren van elkaar weten. ‘Als mensen elkaar leren kennen, ontstaat er meteen meer begrip voor elkaar’, vertelt een buurtbemiddelaar.
Lift
Een stel dat in een grote flat woonde waar de meeste mensen anoniem voor elkaar bleven, hing ooit een kerstkaart op in de lift. Binnen een paar dagen hing de hele lift vol met kerstwensen; mensen putten zich uit in hele knutsels. Die ene kaart had in gang gezet dat de bewoners zich toch aan elkaar wilden laten zien. De lift werd er een huiselijker plek door, in ieder geval voor even. Een plek die duidelijk maakte: wij wonen hier met z’n allen.