Menu

None

Ik geniet en ik groei – door Willeke Brouwer

kinderbijbelOp 16 november a.s. wordt de nieuwe kinderbijbel Alle mensen van André F. Troost en Willeke Brouwer gepresenteerd. Willeke Brouwer schrijft over de tijd van haar afstuderen waarin het heel hip was om niet gelovig te zijn.
Het is 1990. Het is mijn afstudeerjaar op de kunstacademie en ik moet een afstudeeronderwerp bedenken. Ik twijfel enorm. Klasgenoten kiezen voor Bertolt Brecht, Gunther Grass en meer van dat soort geëngageerde en tragische schrijvers. Ik kies uiteindelijk voor een bijbelverhaal. Het boek Esther. Dat lijkt me leuk. Het is een beetje sprookjesachtig, met veel verschillende elementen, waar je je als tekenaar op kunt uitleven.
Oubollig
Mijn vakdocenten, die het verhaal moeten lezen, mopperen. ‘Ik ben niet christelijk hoor! Ik heb geen bijbel in huis.’ En: ‘Doe dat nou maar niet, want kinderbijbelillustraties zijn zo oubollig!’
Voor de andere schrijvers weten ze de bibliotheek ook te vinden, dus ik houd vol. Maar uiteindelijk moet ik een andere docent, die geen illustratie geeft, vragen om mij te begeleiden naar het examen. Mijn vakdocenten zeggen het verhaal niet te zullen gaan lezen. Het is in die tijd namelijk heel hip om niet gelovig te zijn.
Voor mijn theoriescriptie kies ik: ”kinderbijbelillustraties,” want dat vooroordeel van oubolligheid is natuurlijk een leuk onderwerp, waar ik mijn vakdocenten dankbaar voor ben.
Kritisch
Ik bestudeer stapels kinderbijbels uit alle tijden, hoor uitgevers, schrijvers en illustratoren uit, en schrijf daar kritisch over. Ik vind maar een paar kinderbijbels echt mooi wat de illustraties betreft. Mijn scriptie wordt jaren later nog gebruikt door een  theoloog, voor zijn afstuderen.
Ik leef bijbelverhalen
Het is 2009. Ik word gebeld door uitgever Arjen van Trigt, van Boekencentrum. Ze maken een kinderbijbel en zoeken een illustrator. André Troost is de schrijver. Of ik misschien tijd en zin heb.
Ik zoek gauw mijn oude scriptie op de zolder. Ik was toch niet te kritisch over Boekencentrum? Oh, gelukkig.
Ik zeg ja. Nu mag ik het zelf doen. Nu ben ik geen betweterige student meer, maar een illustrator die zelf gaat ploeteren met de oude verhalen. Ik werk er een jaar lang aan; ik denk bijbelverhalen, ik leef bijbelverhalen, ik ruik ze en ik voel ze. Ze liggen bij me in bed en nemen al mijn vrije uurtjes in beslag. Ik geniet en ik groei. Ik bid en werk.
Het is klaar. Ik hou mijn hart vast. Kan ik nu mijn eigen kritieken doorstaan?
Ik laat het antwoord aan de lezer.
Alle mensenWilleke Brouwer en André F. Troost
 
 
 
Lees hier meer over de presentatie van Alle mensen met Elly & Rikkert op 16 november in Ermelo.
Over Alle mensen:

  • prettige voorleeslengte per verhaal
  • vlot en eigentijds geschreven door André F. Troost
  • prachtige, levendige illustraties van Willeke Brouwer
  • de verhalen staan dicht bij de kinderwereld
  • de intro plaatst elk bijbelverhaal in de context
  • in elk verhaal staat een bijbelse persoon centraal
  • mix van bekende en minder bekende personen
  • elk verhaal sluit af met een gebed
  • voor kinderen vanaf 8 jaar

Klik hier voor meer informatie over de kinderbijbel.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken