Menu

None

Inspirerend Kerstfeest vieren met kinderen

Werkvormen voor een kerstviering met kinderen

Illustratie van Pixabay-Kindermomenten-Kerst-Lego

Elk jaar is het zoeken naar leuke werkvormen om Kerst voor kinderen dichtbij te brengen. In dit artikel lees je een aantal mooie ideeën voor een Kerstviering met kinderen.

Kindermomenten in kerkdiensten

Tijdens een Kerstviering kun je een spiegelverhaal vertellen. Een verhaal vertellen is een tijdloze klassieker om als voorganger kinderen mee te nemen. Er zijn ruim 600 kindermomenten op Theologie.nl: verhalen om te vertellen en vragen om te stellen. Een fabel van Iris Boter over Kerst lees je op Theologie.nl.

Evenement

Evenementen zijn kortdurende publiekstrekkers zoals een festival of een herdenking. Om Kerst met kinderen te vieren, kun je ook denken aan een evenement met een zandtovenaar, vuurkunstenaar of theatergroep. Voorbeelden van Bijbelverhalen door zandtovenaars vind je op RKK Bijbelverhalen en op Sandy tales.

Een spiegelverhaal en evenement zijn voorbeelden van een actie van de voorganger of de kunstenaar.

Uitbeelding Bijbelverhaal

Godly Play is een uitbeelding van een Bijbelverhaal sámen met kinderen. De verteller neemt kinderen mee in het gebeuren; de uitkomst staat niet vast, omdat het verhaal in vraag en antwoord op geloofs- en levensvragen ‘gebeurt’. Er wordt uit niets iets tevoorschijn getoverd. Dit gebeurt met behulp van hout, klei, schaar en papier en kleuren. Handarbeid zal zeker de voorkeurstaal van veel kinderen zijn. Er zijn Bijbelverhalen met legosteentjes uitgebeeld.

Musicals

Ook kan het inspirerend zijn om met kinderen een musical in te studeren. Eén van de vele leveranciers van kant-en-klare kerstmusicals voor kinderen is Kerstmuscials.com.

Het uitbeelden van een Bijbelverhaal en een musical zijn voorbeelden van interactieve activiteiten met kinderen.

Jolande van Baardewijk is voorzitter van de redactie Prediking en predikant van de Protestantse Gemeente Duiven.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken