Menu

Premium

Kindermoment – Enthousiast

Kindermoment, Handelingen 2, Pinksteren

Wandelaar met wandelstok

Benodigheden:

  • Flesje frisdrank mét prik
  • Ballon, bakpoeder, water, stift

Flesje frisdrank

Neem een flesje frisdrank mét prik mee. Laat het aan de kinderen zien en vertel daarbij: wanneer ik dit stilhoud, gebeurt er niets. Maar wat als ik ermee ga schudden? Zal ik de dop er nu eens afdraaien?

Of een ander voorbeeld:

Ballon, bakpoeder, water, stift

Vul een (nog niet opgeblazen) ballon met een of twee zakjes bakpoeder; en vul een flesje voor de helft met water. Trek de opening van de ballon vervolgens over de opening van de fles. Laat zien dat de ballon slap naar beneden hangt. Terwijl je vertelt dat het mooier is, wanneer de ballon overeind staat, zorg je dat het bakpoeder uit de ballon in het water terechtkomt. Moet je eens zien wat er gebeurt!

Het is nog mooier wanneer je van tevoren met een watervaste stift iets op de ballon schrijft of tekent, bijvoorbeeld een hart met daarin de naam ‘Jezus’. Tip: blaas de ballon eerst een stukje op, voordat je tekent / schrijft; laat het even drogen en laat de ballon dan weer leeglopen. Wanneer de ballon gevuld wordt met gas uit het bakpoeder, wordt de tekst of tekening goed zichtbaar.

Oefen dit wel een keer, voordat je het aan de kinderen laat zien!

Uitleg voor de kinderen

Vervolgens kun je vertellen dat we vandaag terugdenken aan het verhaal van de discipelen die de Heilige Geest ontvangen. Wanneer de Heilige Geest komt, gebeurt er iets binnen in hen, waardoor ze enthousiast beginnen te spreken over Jezus.

Net als in het eerste voorbeeld lopen ze óver van enthousiasme over Jezus. Ze willen álle mensen wel over Hem vertellen.

Met de hulp van de Heilige Geest kan iedereen zien dat hun hart vol is van Jezus, zoals in het tweede voorbeeld.

De Heilige Geest wil jou en mij ook helpen om net zo enthousiast te worden over Jezus en te laten zien dat ons hart vol is van Jezus.

Jan Swager is predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Doornspijk. Hij is tevens lid van de redactie ‘Prediking’ van Theologie.nl.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken