Op weg naar het kruis
Terwijl Jezus op weg is naar het kruis, roept een blinde man om zijn aandacht. Het daagt ons uit om te bedenken wat Jezus voor ons kan doen. Waarvoor hebben we zijn genade nodig?
Terwijl Jezus op weg is naar het kruis, roept een blinde man om zijn aandacht. Het daagt ons uit om te bedenken wat Jezus voor ons kan doen. Waarvoor hebben we zijn genade nodig?
Dankdag voor gewas en arbeid: een jaarlijks terugkerend moment om dankbaar terug te kijken op alles wat God ons heeft gegeven. We staan stil bij de vrucht op de gedane arbeid in het algemeen en die van agrariërs in het bijzonder. In deze preekschets geeft Jan Swager aan dat deze dag een uitgelezen kans biedt om te reflecteren op de schepping, de natuur én de betekenis van werk.
Je wilt deze Israëlzondag niet om de actualiteit heen – de aanslag van Hamas een jaar geleden, de strijd in Gaza en in Zuid-Libanon die daarop volgden. Rouw! Kerkgangers komen met de verwachting daarover iets te horen. Maar hoe? Jan Swager schrijft deze preekschets over Jesaja 25:6 speciaal voor Israëlzondag 2024.
Deze preekschets van Jan Swager is bestemd voor Israëlzondag 2024. De preektekst is Genesis 12:2 en de preekschets heeft als thema: Wees een zegen!
Deze preekschets van Jan Swager is bestemd voor Pinksteren en gaat over Romeinen 8:1-11. Sinds Pinksteren geldt voor ons de ‘wet van de Geest’. Wanneer we ons daardoor laten leiden, ontvangen we leven en vrede.
Dit kindermoment van Jan Swager is geschreven voor Pinksteren. Wanneer de Heilige Geest komt, gebeurt er iets binnen in mensen. Ze beginnen enthousiast te spreken over Jezus. De aansprekende voorbeelden in het kindermoment laten zien wat enthousiasme is: je borrelt als het ware over.
Deze preekschets schrijft Jan Swager voor de advent. De preekschets steunt ons verlangen naar vervulling van de profielschets van een ideale koning of machthebber! Als bij elke vacature mensen en vooral gekozen Kamerleden psalm 72 lazen, zou de wereld een betere plaats zijn.
‘Fact checking’ is iets, dat sinds corona nog belangrijker dan ervoor is: niet alleen voor journalisten maar voor ieder, die zich afvraagt, wat waar is van een coronavirus dat ontsnapt is uit een Chinees lab of QAnon, een complottheorie die bij de bestorming van het Capitool zo’n rol speelde of wat waar is van een reptielen-elite achter de schermen van het wereldgebeuren … Ook rond Jezus’ opstanding is ‘fact checking’ belangrijk. Kruip met deze preekschets door het gebeuren rond de dood en (vermeende?) opstanding van Jezus …’
Wat is eerlijk en wat gelijke behandeling als het om werk en beloning gaat? In het aardse rijk, deze werkelijkheid, gaat het er vaak anders aan toe dan in Gods rijk, die werkelijkheid die zo vaak haaks op de onze staat. We krijgen weer een staaltje van Jezus’ omdenken voor de kiezen met deze gelijkenis van de werkers in de wijngaard.