Kindermoment Hemelvaartsdag
Bij: Handelingen 1; Filippenzen 2:5-11

Dit kindermoment is goed te gebruiken in combinatie met de preekschets van Paul Blom over Fillipenzen 2:3-11
Verschillende perspectieven
Wanneer je kinderen iets wilt vertellen over de hemelvaart van Jezus kun je verschillende perspectieven belichten: dat van Jezus (waar is Hij nu?) en dat van de discipelen en onszelf (wat betekent het dat Jezus niet meer op aarde is?).
In de eerste twee voorbeelden denk je er met de kinderen over na dat Jezus nu hoog boven de aarde verheven is:
1) Vanuit het perspectief van de discipelen: als iemand een belangrijke wedstrijd gewonnen heeft, mag hij of zij voor de prijsuitreiking op het hoogste podium. Zodat iedereen kan zien hoe goed deze winnaar is en de mensen hem / haar allemaal kunnen toejuichen. Jezus is onze ‘Winnaar’ – Hij heeft de dood overwonnen. Vandaag vieren we dat Hij op het hoogste podium staat. Zodat iedereen Hem kan bewonderen en voor Hem kan juichten.
2) Vanuit het perspectief van Jezus: ben je wel eens op vakantie geweest naar de bergen? En dan naar boven gewandeld of met de kabelbaan naar de top van de berg? Waarom doe je dat? Zodat je van het uitzicht kunt genieten… Als je zo hoog op de berg bent, kun je heel ver kijken. Jezus is in de hemel, dat is nog veel hoger dan de hoogste berg. Vanuit de hemel kan Hij de hele wereld zien, kan Hij ons allemaal zien en voor iedereen zorgen…
De volgende twee voorbeelden kun je gebruiken wanneer het op Hemelvaartsdag bewolkt is – door de wolken te benoemen, sluit je eenvoudig aan bij het beeld van Jezus die volgens Handelingen 1 achter een wolk verdwijnt:
3) Vanuit het perspectief van de discipelen: wanneer de Here Jezus naar de hemel gaat, kijken de discipelen naar boven totdat ze Hem niet meer kunnen zien. Hebben jullie vandaag ook al naar boven gekeken? Heb je ook de zon gezien? Dat lukt niet door alle wolken. Hoe weet je dan dat de zon er wél is? Omdat het toch licht is geworden vanochtend. Nu Jezus in de hemel is, kunnen we Hem ook niet zien. Maar we weten wel dat Hij daar is omdat Hij altijd voor ons zorgt en ons helpt…
4) Vanuit het perspectief van Jezus: hebben jullie wel eens met een vliegtuig gevlogen? Als je nu naar boven kijkt, zie je allemaal wolken. Maar als je heel hoog gaat vliegen, zijn er geen wolken meer. Daarboven schijnt altijd de zon. Bij ons op aarde is het niet altijd mooi, je hebt wel eens verdriet, je voelt je wel eens alleen, alsof het bewolkt is. Maar Jezus is daarboven, waar het licht van God altijd schijnt!
5) Wanneer je op Hemelvaartsdag preekt vanuit Filippenzen 2 kun je de beweging in dit schriftgedeelte zichtbaar maken voor de kinderen. Het maakt mooi inzichtelijk hoe de verschillende kerkelijke feesten met elkaar samenhangen. Gebruik hierbij een flipover of een whiteboard.
Lees de tekst in een (ver)eenvoudig(d)e vertaling en trek daarbij een lijn op het papier of het bord:
- Teken linksboven in de hoek een zon als symbool voor de aanwezigheid van God. (‘Jezus Christus was aan God gelijk’)
- Trek vandaaruit een lijn naar beneden (‘Hij kwam als mens op aarde’). Vertel erbij dat we vieren met kerst – teken (bijvoorbeeld) een eenvoudige kribbe naast de lijn.
- De lijn gaat nog verder naar beneden (‘Hij was altijd gehoorzaam aan God, zelfs toen Hij aan het kruis moest sterven’). Vertel erbij dat dit gaat over Goede Vrijdag – teken op dit punt een kruis naast de lijn.
- Dit is het dieptepunt: vanaf hier gaat de lijn naar boven. Vertel erbij dat dat begint met Pasen, de opstanding van Jezus uit het graf. Teken naast de lijn een open graf.
- Ga nu met de lijn helemaal naar rechtsboven – tot je weer op gelijke hoogte bent met waar je begon (‘Omdat Jezus Christus dat deed, heeft God hem de hoogste plaats gegeven’). Vertel erbij dat we dit vandaag vieren. Teken aan het einde van de lijn een wolkje.
Je kunt nog toelichten dat Jezus dus eigenlijk weer ‘thuis’ is, terug bij God in de hemel. Zijn werk op aarde is gedaan. Maar vanuit de hemel zorgt Hij nog steeds voor ons.
Speel je wel eens verstoppertje…? Het lijkt wel of Jezus dat ook doet – maar niet echt natuurlijk, want we weten waar Hij is: in de hemel…
Bergbeklimmen
Wat is er zo bijzonder aan het beklimmen van een berg –
behalve misschien de sportieve uitdaging?
Of waarom zijn er zoveel mensen
die de moeite nemen om tijdens hun vakantie
de toren van de grote kerk te beklimmen?
Het uitzicht natuurlijk –
wanneer je op grote hoogte staat,
kun je,
vooral bij helder weer,
veel verder kijken;
boven op de toren maak je een rondje,
om alle kanten op te kijken,
plaatsen te benoemen,
zwaaien naar de poppetjes beneden,
die die klim niet aandurfden…
Jezus heeft die hoge positie natuurlijk niet nodig
om Zijn rijk te overzien –
Jan Swager is predikant van de Gereformeerde Kerk (PKN) in Doornspijk. Hij is tevens lid van de redactie ‘Prediking’ van Theologie.nl.