Menu

Basis

Kookhulp gezocht

Het tweede praktijkverhaal over ‘bezig zijn met Samen Jong’ komt uit Harderwijk: jongeren worden gezien als volwaardige leden van de kerkgemeenschap.

Aan het eind van het seizoen gaan de tieners uit Harderwijk met elkaar op kamp. Vorig jaar moesten we een oplossing vinden voor een tekort aan leiding om met onze groep jongeren mee te gaan. Met de kernwaarden van Samen Jong in ons achterhoofd bedachten we dat we oudere gemeenteleden konden vragen om voor onze jongeren te koken. De leiding kon dan hun tijd besteden aan activiteiten met de jongeren. We vonden het wel een spannende gedachte. Hoe zouden de jongeren reageren als er oudere gemeenteleden op hun kamp zouden komen? Toch vonden we dat wij het moesten proberen om zo te bouwen aan een warme gemeenschap. Er hing een inschrijflijst in de hal van de kerk en gemeenteleden konden zich inschrijven voor verschillende activiteiten op het kamp. En met resultaat! Verschillende gemeenteleden gingen deze uitdaging graag met ons aan!

Weet je wel dat ze al vanaf 14 uur voor ons aan het koken zijn…?!

Jongeren genoten zichtbaar

Met een grote glimlach reden twee gemeenteleden een auto vol boodschappen naar het kamp. Om daar vervolgens een heerlijk vier gangendiner uit de keuken te toveren! De hele middag rook het heerlijk in het kampgebouw en de jongeren waren zichtbaar onder de indruk: ’Lisette, weet je wel dat ze er al vanaf 14 uur zijn om voor ons te koken?!’ Ze kregen meloen met rauwe ham, kippensoep met balletjes gehakt, spaghetti met vers gemaakte tomatensaus, en als dessert kleine gebakjes. De leiding besloot het eten uit te serveren en daardoor ontstond een heel bijzondere sfeer. De jongeren genoten zichtbaar en lege borden gingen terug de keuken in.

Groeiende gemeenschap

De jongeren stonden centraal en werden door gemeenteleden omarmd en bediend. Na het kamp vertelden ze thuis in geuren en kleuren wat ze hadden meegemaakt: ‘het leek wel Kerst, we kregen vier gangen en dat op kamp!’. En de ‘kok’? Die werd door de jongeren op zondagmorgen in de hal van de kerk hartelijk begroet, want nu kenden ze elkaar! Onze jongeren werden gezien en omarmd als volwaardige leden van de kerkgemeenschap. Zo’n ongelofelijk waardevolle boodschap: je hoort erbij en God houdt van je!


Samen Jong
Ouderlingenblad 2023, nr. 2

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken