Menu

None

Kort interview met Piet van Midden over Met eigen woorden

Dr. Piet van Midden is universitair docent Hebreeuws aan de Universiteit te Tilburg en predikant in de Protestantse Kerk in Nederland. In 2017 verscheen van zijn hand een herdruk van de Groeibijbel, waarin hij de Bijbelse verhalen verrassend en verfrissend vertellen voor tieners en (jong)volwassenen. In 2018 publiceerde hij Met eigen woorden, waarin hij een groot aantal Bijbelteksten op een verrassende en lichtvoetige wijze hertaalde. Hieronder gaat hij in op zijn nieuwste boek.

Wat was de aanleiding tot het schrijven van Met eigen woorden?

Aanleiding was mijn ergernis rondom trouw- en rouwdiensten. De helft van de kerkgangers heeft dan niets met de kerk of de Bijbel. Als je bijbelleest kom je echt uit een andere wereld, voor deze mensen. Maar ook trouwe kerkgangers lopen op veel bijbelteksten stuk. Neem Psalm 139. Daar vind je opeens in in vs 19-22 een vloektekst. Daar kan ik in deze diensten niets mee, omdat ik het niet kan uitleggen.

Voor wie is het boek geschreven?

Ik heb het boek geschreven voor al die mensen die mooie teksten zien eroderen of die teksten nodig hebben die een beetje in de buurt van je hart komen.

Wat kan de lezer/gebruiker met je boek?

De gebruiker van het boek kan het als meditatief materiaal  gebruiken. Maar sommige verhalen, zoals het scheppingsverhaal en het kerstverhaal zijn weer echt verhalen die je in de kerk zou kunnen lezen. Ik neem het zelf altijd mee als ik ergens voorga in een kerkdienst.

Wat zijn voor jou de drie (of vier) mooiste teksten uit je boek?

Ik vind zelf het verhaal over Mozes in zijn rieten mandje het mooist van taal en inhoud. Maar het paasverhaal naar Johannes 20 raakt me ook. En Psalm 130. Mijn vrouw gaat met stip voor Hoop, een tekst over Ezechiël 37.

Met eigen woorden

Met eigen woorden - Piet van Midden

In Met eigen woorden hertaalde Piet van Midden een groot aantal bijbelteksten op een verrassende en lichtvoetige wijze: psalmen, profetenteksten, maar ook woorden van Jezus. De Bijbel heeft een zeggingskracht die boven alle boeken uitgaat. Sommige teksten doen iets met je. Dat geldt nog sterker wanneer ze opnieuw verwoord worden. Je kunt de teksten lezen voor jezelf, bij de opening van een bijeenkomst, in een viering, of ze gebruiken om iemand een hart onder de riem te steken.


Groeibijbel

Groeibijbel - Piet van Midden

De bekende Groeibijbel van Piet van Midden, die in 1999 verscheen, is onlangs opnieuw uitgebracht door Uitgeverij Meinema. Deze bijbel voor jonge mensen, die aanvankelijk verscheen in zeven delen met illustraties, is nu bijeengebracht in één band, zonder illustraties. Daarnaast is de nieuwe editie aangevuld met verhalen uit het Evangelie van Lucas.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken