Menu

None

Kruispunt over pater Frans van der Lugt

Het Kruispunt is een programma van KRO NCRV dat gepresenteerd wordt door Wilfred Kemp. De meest recente aflevering ging over pater Frans van der Lugt. De aflevering duurt iets langer dan 25 minuten.

In Kruispunt het verhaal van pater Frans van der Lugt. Hij werd vijf jaar geleden vermoord in het Syrische Homs. Hij kwam op voor de waardigheid van burgers die slachtoffer zijn van oorlog. Hij getuigde van liefde die groter is dan zelfbehoud en sloeg bruggen tussen mensen. Hij liet daarmee zien dat je zelfs in een oorlog mensen kunt verbinden met elkaar, als je gedragen wordt door de liefde.

Tv-maker Floortje Dessing bezocht in 2016 het klooster van pater van der Lugt in Homs. Daar sprak ze onder andere met een jonge vrouw die de liefde van de pater nog steeds ervaart, ze straalt als ze over hem praat. Floortje kijkt in Kruispunt terug op deze bijzondere ontmoeting en het leven van Frans van der Lugt. Ook eurocommissaris Frans Timmermans is een grote bewonderaar van Frans van der Lugt. Hij noemt hem een gepassioneerde bruggenbouwer. 

Geweld kan de liefde niet stoppen. Oorlog kan mensen vermoorden maar houdt de idealen en visioenen levend. Cilia ter Horst is één van die mensen die de levensidealen van Van der Lugt voortzet. Zij vertaalde enkele boekjes die de pater in het Arabisch heeft uitgebracht. Cilia was een goede vriendin van pater Frans, ze ontmoeten elkaar elk jaar, in Homs of in Nederland in haar huis of die van haar ouders.

Frans van der Lugt leeft verder waar hij vermoord werd. Want in het klooster wonen, bidden en werken nu vier jonge jezuïeten. Maar ook buiten het klooster wil de Syrische bevolking dat hij nooit vergeten wordt. Zo worden er in eigen land, maar ook in Europa, nog steeds wandeltochten georganiseerd in zijn naam. Frans was en is een bruggenbouwer, zo leeft hij voort. 

Meer  informatie over pater Frans: www.fransvanderlugt.org 

Over de animatiefilm:
Animator: Rens Wegerif
Illustrator: Jedi Noordegraaf – Studio Vandaar.
Schrijver monoloog: Rick Timmermans
Coördinator project: Nikolaas Sintobin sj

Over de muziek:

De Syrische percussionist Modar Salama heeft een groot deel van de soundtrack gecomponeerd. Salama ondervond de burgeroorlog in Syrië aan den lijve. Hij heeft Frans van der Lugt sj persoonlijk gekend.

Wie ben jij, o liefde

Wie ben jij, o liefde - Frans van der Lugt

Het boek Wie ben jij, o liefde bevat het verzamelde werk van pater Frans van der Lugt (1938-2014). Pater Frans is een inspiratiebron voor velen, vanwege zijn inzet voor de onderdrukte Syrische bevolking. In de jaren ’90 schreef hij verschillende teksten over de liefde, die nu zijn vertaald vanuit het Arabisch. Hij schrijft over de vele vormen van liefde: liefde voor God, voor je naasten en voor jezelf. Belangrijke waarden hierbij zijn aandachtig luisteren, de weg naar binnen en de goddelijke dimensie. Een indrukwekkend boek, geschreven vanuit het hart. 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken