Menu

None

Lemaire – Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld

Recensie

Recensie van Ton Lemaire, Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld.

Cover van Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld. Geschreven door Ton Lemaire.

De antropoloog, cultuurfilosoof en schrijver Ton Lemaire leeft met tal van dieren teruggetrokken op een afgelegen boerderij in de Dordogne. Hij ontvluchtte Nederland jaren geleden als ecologisch vluchteling, maar blijkt in dit 20e boek van zijn hand nog altijd zeer betrokken bij ons reilen en zeilen.

In 40 korte essays geeft hij zijn mening over o.a. de roofbouw op onze planeet en de  groeidwang van het technologisch-industriële kapitalisme. Hij beargumenteert de noodzaak van een algehele omslag in ons doen en denken. We moeten werken aan een ecologisch bewustzijn als het besef van de onderlinge afhankelijkheid van alle levensvormen met elkaar. Daarin staat kwetsbaarheid centraal en is ook plaats voor de zin van het mysterieuze en voor verwondering. In religie, spiritualiteit , kunst en poëzie is die zin nog te vinden.

Voor wie het werk van Lemaire kent is veel uit dit boek niet nieuw. Maar hier vat de ruim 80-jarige zijn kerngedachten nog eens samen in vlot leesbare teksten.

Jan Venderbos werkte in diverse functies in de hulpverlening, onder meer met oorlogs- en geweldsgetroffenen. Hij is gepensioneerd theoloog en geestelijk begeleider, en werkt mee aan Herademing.


Ton Lemaire, Tegen de tijd. Kanttekeningen bij onze wereld, Ambo/Anthos, Amsterdam, 2022. 256 pp. €22,99. ISBN 9789026358661.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden