Menu

None

Licht dat leven doet: zo mooi is hun duet

Twee kunstvormen bij elkaar gebracht tot één kunstwerk: dat is Licht dat leven doet. Ds. L.W. Smelt schreef voor de Veluwse Kerkbode deze recensie.


Dit is een bijdrage n.a.v. Licht dat leven doet

licht dat leven doet

Licht dat leven doet van Henk Helmantel en André F. Troost bevat schilderijen en liederen van twee christelijke kunstenaars en is zeer geschikt als cadeauboek.
Henk Helmantel en André F. Troost zijn beiden landelijk bekende christelijke kunstenaars. Helmantel is beeldend kunstenaar en Troost is schrijver van gedichten en kerkliederen. In dit prachtige boek brengen ze hun kunstwerken bijeen. Het bevat veertig schilderijen, gecombineerd met evenveel bijpassende liederen. In het boek zijn schilderijen van Helmantel opgenomen die nog niet eerder in boekvorm verschenen en nieuwe liederen van Troost.
Een prachtig geschenk dat de schoonheid van geloof en schepping in woord en beeld laat zien.


Een kunstbril voor lezer en kijker

Dit boek nodigt uit om te lezen door de mooie buiten- en binnenkant. Geschikt voor een sprekend cadeau. Twee bekende kunstenaars hebben waardering voor elkaars kunst. Ze ontmoeten elkaar en gaan samen de uitdaging aan om schilderkunst en woordkunst met elkaar te laten samenstemmen en zo hun beider boodschap te versterken. Ik bekeek en las het met verstild genoegen in de zondagmorgenzon toen ik niet naar de kerk kon. De kunstenaars (die ik toevallig ook heb ontmoet op hun werkplekken!) zetten de kijker en lezer een soort kunstbril op om de schone schepping en de eeuwenoude bouwkunst te beschouwen. Meestal maak je de click mee tussen de linker en rechter bladzijde. Soms denk je zelfs: wat was er eerder de kip of het ei, het gedicht of het lied. Zo mooi is hun duet.

Een hele kunst

Zeker, het blijft subjectief wat de een aanspreekt en de ander minder. Maar dat het veertig keer mogelijk is om een realistisch schilderwerk (vaak een stilleven)  met een sober gedicht (dat je vaak doet zoeken naar een melodie) te laten harmoniëren met daarbij de uitnodiging  ’zoek de overeenkomsten en de verschillen’, dat is  toch wel een hele kunst! Ik ervaar de aanvechting van het geloof vanwege het rauwe en gebroken leven eerder bij de (vooral kortere) gedichten dan bij de schilderijen. Die overtuigen weer meer door de serene shalom die er van de (warme) kleuren uitgaat. Op p.66 verwacht je bij ‘onze puinstad wordt weer tuinstad’ eerder een weelderige tuinschildering dan de schildering van drie witte eieren in een koperen schaal. Maar daar is die lichtval weer heel sterk. Ieder neme de vrijheid om de beide kunstuitingen ook los van elkaar te maken en er bij weg te dromen. Licht dat leven doet is een rake titel voor dit boek. En dat in een tijd waarin duisternis en dood oprukken. Maar ze zullen het niet winnen! Daar getuigen deze beide kunstenaars van. En: twee getuigen hebben meer zeggingskracht dan één.     

Andere actuele boeken van André F. Troost:

Als-god-een-vraag-is
licht dat leven doet
Morgen zal het Pasen zijn André F. Troost

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden