Menu

None

Lynn Aldrich: Hemelvaart

Beeldspraak

In deze rubriek licht Marleen Hengelaar een kunstwerk uit, dat raakt aan de actualiteit van het kerkelijk jaar. Ze geeft deze keer haar commentaar bij een werk van Lynn Aldrich.

Wacht even! Niet afhaken omdat je niets hebt met abstracte kunst. Lees verder en laat me je overtuigen dat dit ‘schilderij’ niet alleen deskundig gemaakt, mooi en decoratief is, maar ook vol betekenis. Het werk heet tenslotte ‘Hemelvaart’ en maakt er zo aanspraak op te gaan over wat je zoal kunt tegenkomen tussen hemel en aarde.

De maker, de Amerikaanse kunstenares Lynn Aldrich, richt zich in haar kunst op het uitbeelden van ideeën. Haar werk gaat vooral over het leven van nu, de mens en God.

Zij bedient zich bij voorkeur van voorwerpen en materialen uit het leven van alledag, die beelden of metaforen worden voor de gedachten die ze tot uitdrukking wil brengen.

Ze zegt: ‘Als ik mijn gedachten vorm wil geven, word ik aangetrokken door eenvoud. Ik ben geïnteresseerd in de weergave, opeenstapeling en herhaling van heel gewone objecten, materialen en beelden.’

Het werk geeft zijn geheim pas bloot als je de tijd neemt erover na te denken

Zo gebruikte ze boterhammen, tuinslangen, borstels en afwaskwasten om te spreken over zaken als de vergankelijkheid van het leven, de vernietiging van het milieu, over zonde, de doop en nieuw leven. Maar ondanks de vertrouwde voorwerpen geeft haar werk, zoals ze zelf ruiterlijk toegeeft, zijn geheim pas bloot als je de tijd neemt om erover na te denken: ‘You can’t get a quick read.’

Lynn Aldrich: Fluwelen schilderij: Hemelvaart, 2015, fluweel, katoenfluweel, plastic en hout, 122.5 x 92.5 cm.
Lynn Aldrich: Fluwelen schilderij: Hemelvaart, 2015, fluweel, katoenfluweel, plastic en hout, 122.5 x 92.5 cm.

Wegen naar het licht

Het werk van Aldrich is opgebouwd uit allemaal stroken fluwelen stof, heel alledaags en aards. Een belangrijke eigenschap van abstracte kunst is dat ze processen aanschouwelijk kan maken door het wezenlijke van zo’n proces te vertalen in vorm en kleur. Hier gaat het om een beweging van donker naar licht die op meerdere situaties van toepassing kan zijn, ook tegelijk.

Dit werk kan over de hemelvaart van Jezus gaan, toen Hij van de ondermaanse duisternis opvoer naar het hemelse licht. Maar ook over onze eigen ‘hemelvaart’, als we dagelijks en heel ons leven lang pogen te groeien in wijsheid en liefde, voor onszelf, onze medemensen en God. Net als op dit werk blijven de donkere tinten meermalen terugkeren, met wis en zekere verbetering, dat wel.

En waarover zou dit werk nog meer kunnen gaan? Denk eens na waarvoor het voor jou zou kunnen staan.

Een lastige worsteling met het kwaad? Bevrijding uit een verslaving of overwinning op een verleiding? Genezing van een venijnige ziekte, een proces van heling en herstel, een opstanding uit de tentakels van een inktzwarte situatie? Of ook meer alledaags: het vinden van een moment van rust en overpeinzing zodat Christus je kan optillen naar het licht.

Dit hoopvolle beeld kent vele lagen.

Marleen Hengelaar-Rookmaaker is hoofdredacteur van ArtWay, www.artway.eu, een website over kunst en geloof.


Ouderlingenblad 2024, nr. 5

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken