Menu

None

Mediteren in je huiskamer in tijden van Corona

Toen ons openbare leven werd stilgelegd moedigden coaches en voorgangers ons aan de zee aan tijd die ons in de schoot viel te gebruiken voor bezinning, meditatie en gebed. Goedbedoeld natuurlijk, maar inmiddels weten we beter -zegt Lex Boot, auteur van de Kleine gids voor christelijke meditatie. ‘Agenda’s zijn leger maar ons hoofd is voller dan ooit. We werken in een sfeervolle huiskamer maar voelen ons gespannen. Alles is ontregeld en nu moet alles ánders geregeld. Zoom-vergaderingen, de kinderen om je heen… hoezo ruimte voor verstilling?’


Dit is een bijdrage n.a.v. Kleine gids voor christelijke meditatie

Kleine gids voor christelijke meditatie Lex Boot

‘Onthaasten’ is een woord waardoor steeds meer mensen zich aangesproken voelen. Voor hen is meditatie een zinvolle manier om dichter bij de Bron van het bestaan te komen. Deze kleine gids voor christelijke meditatie houdt het praktisch: mediteren, hoe doe je dat? Dit zeer toegankelijke boekje telt veertien meditaties om zelfstandig of in een groep te doen, en besteedt aandacht aan lectio divina, ignatiaanse meditatie, Taizé- en Ionameditatie, mantrameditatie, icoonmeditatie, loopmeditatie en Centering Prayer. Het is geschikt voor lezers die zich afvragen hoe je een verstilde omgang met God in je leven kunt vormgeven en voor mensen die verbinding zoeken tussen oosterse meditatie en hun christelijke wortels. Het is bovendien een waardevol boek voor diegenen die een christelijke meditatiegroep begeleiden of dat willen gaan doen.


Verlangen

Juist nu kan een heldere handleiding helpen. Anders dan voorheen zoeken mensen vandaag naar de spirituele betekenis van hun geloof. Soms is dat aan het schuiven. Er is een verlangen om de innerlijke verwarring voorbij te komen. In 2012 verscheen de Kleine gids voor christelijke meditatie als handig gereedschap om tot mediteren te komen. Voor jezelf, of met een kleine groep. Vandaag wordt het boekje weer in menige huiskamer uit de kast gehaald. De huiskamer wordt een werk- én gebedsruimte.

Met huisgenoten

Het boekje is weer volop verkrijgbaar. Het is fris geschreven, gericht op wie al wat vertrouwd is met mediteren, maar ook voor wie onwennig is. Met dit gidsje in de hand kun je jezelf door een individuele meditatie loodsen. Maar nu vandaag toch alles anders is smaakt het ook naar een verrassende kans om het eens te proberen met je huisgenoten. Boot geeft daarvoor praktische tips: wanneer doe je het, hoe ga je zitten, waar moet je op letten? Vervolgens behandelt hij beknopt de meditatieve stromingen van o.a. de lectio divina, ignatiaanse meditatie, mantrameditatie, christelijke loopmeditatie en centering prayer. Bij elke stroming reikt hij een individuele basisoefening aan, en een handreiking voor een meditatie met een kleine groep zoals dat in de huiskamer kan plaatsvinden.

Eeuwenoude bronnen

Lex Boot: ‘Dit is natuurlijk niets geks. Veel vormen van meditatie hebben de afgelopen decennia een plek gekregen in onze geloofspraktijk, zowel binnen als buiten de kerk. En het is zeker niets nieuws. Het christelijk geloof heeft altijd meditatieve stromingen in zich gehad en we putten uit eeuwenoude bronnen. Sommige tijden waren ze in de marge gedrukt, maar die onbekendheid ligt inmiddels achter ons’. Een jaar eerder dan de ‘Kleine gids’ verscheen al het Handboek christelijke meditatie die deze wereld in kaart bracht.

Zegen

Kan deze vreemde coronatijd toch leiden tot momenten van echte verstilling? Kan ons verlangen naar spiritualiteit in deze tijd na Pasen gevoed worden vanuit ons geloof in de Levende? Nee, dat komt ons niet aanwaaien. Dat vraagt om ruimte maken, om nieuwe openheid. Maar deze uitstekende handreiking kan helpen ons verlangen vruchtbaar te maken op de spirituele weg die wij allen gaan. Dat het tot zegen mag zijn voor ons en onze huisgenoten! En wie had gedacht dat onze huiskamer nog eens een meditatieruimte zou kunnen worden?  

Meer lezen over christelijk mediteren? Lees het interview met Lex Boot over zijn Handboek christelijke meditatie.

Mediteren in de praktijk

Meer actuele boeken over meditatie:

Kleine gids voor christelijke meditatie Lex Boot
Lex Boot
God Ervaren Joachim Vreeman

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken