Menu

None

Ik houd je vast

Afgelopen zaterdag was het De Dag van de Mantelzorg. De dag komt jaarlijks op 10 november terug. Elk jaar worden de ruim 4 miljoen mantelzorgers in Nederland verrast door een naaste, een organisatie of door een onbekende. Overal in Nederland worden activiteiten georganiseerd en ontvangen mantelzorgers (in welke vorm dan ook) een waardering.
 

Even op adem komen

Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving. Met hoeveel liefde je het ook doet, zorgen voor je naaste kan soms behoorlijk zwaar zijn. Daarom is het belangrijk om af en toe een moment voor jezelf te hebben: even op adem komen om daarna vol nieuwe moed verder te gaan.
Uit ons fonds is reeds een prachtig boek verschenen. Met liefde zorgen is een boek voor mantelzorgers die zich geïnspireerd weten door het christelijk geloof. Aan dit boek werkten vele (ervarings-)deskundigen mee, onder wie André F. Troost, Tim van Iersel, Rita Renema, Wout Huizing, Elisabeth van Windt, Wil Doornenbal en Wilco Kruijswijk. Het boek is gemaakt in samenwerking met Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders
 


Overbelasting ligt op de loer voor één op de zeven mantelzorgers

Op CIP.nl verscheen reeds een mooi interview met Petra van Leeuwen. Ze heeft bijgedragen aan de totstandkoming van het boek ‘Met liefde zorgen’.
In het interview geeft Petra aan dat mantelzorgers al snel zichzelf vergeten. Ze zijn vaak druk bezig met het liefhebben van anderen. Het zijn mensen die zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Deze vorm van zorg gaat een stapje verder dan de ‘gewone’ zorg voor je partner of kind.
Wanneer de interviewer Jeffrey Schipper aan Petra vraagt waarom het boek gericht is op de mantelzorger zelf, geeft Petra aan dat overbelasting op de loer ligt voor de mantelzorgers. Eén op de zeven mantelzorgers heeft daarmee te maken, volgens haar. Het gevaar is dat je te lang wacht met hulp van anderen inschakelen of zelf een stapje terug zetten. De Bijbelse opdracht tot naastenliefde maakt het er niet eenvoudiger op. De Bijbel stelt dat je je naaste moet liefhebben ‘als jezelf’. Het einde van het gebod wordt wel eens over het hoofd gezien. Het lijkt Petra goed dat er meer oog komt voor het gebod om ook jezelf lief te hebben, zodat mantelzorgers zichzelf niet vergeten.
 

Klik hier om het gehele interview te lezen.

 


Met liefde zorgen

 

Met liefde zorgen Marije Vermaas
   
Inspiratie voor mantelzorgers
Dit boek is bedoeld voor mantelzorgers die zich geïnspireerd weten door het christelijk geloof. Het staat vol recepten, gedichten, inspirerende verhalen, tips, illustraties en schrijfoefeningen. Even een moment voor jezelf, om op adem te komen om daarna vol nieuwe moed verder te gaan.
Een prachtig cadeau voor mantelzorgers: als blijk van waardering en als bemoediging. 
  

 
 


N.a.v. Met liefde zorgen | Marije Vermaas (red.) | Uitgeverij KokBoekencentrum | Als paperback

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken