Menu

Basis

Niet door geweld

De kerk in Dolno Lukovo in Zuid-Bulgarije werd in 1806 binnen een week gebouwd. ’s Nachts, in het geheim, aan de rand van het dorp. Het is een laag, onopvallend gebouw, dat nog het meest weg heeft van een stenen schuur. Degene die de kerk vanbinnen beschilderd heeft, heeft met veel leedvermaak een knielende Turk afgebeeld met afgehakte handen, de armen opgeheven tot Christus. Bulgarije werd in die tijd overheerst door de islamitische Ottomanen. Kerkbouw was slechts in zeer uitzonderlijke gevallen toegestaan.

Reizend door Bulgarije valt me op dat de meeste kerken niet eeuwenoud zijn, hoewel het land al heel vroeg voor een groot deel christelijk was. Vijfhonderd jaar Ottomaanse overheersing heeft duidelijke sporen nagelaten.

Eind negentiende eeuw kwamen de Bulgaren in opstand. Er zijn gruwelijke dingen gebeurd. In Batak, eveneens in Zuid-Bulgarije, werd het hele dorp van enkele duizenden mensen uitgemoord. De kerk waarin tweehonderd mensen hun toevlucht gezocht hadden, werd in brand gestoken en iedereen kwam om. Tot op de dag van vandaag is het een herdenkingsplek.

Nadat Bulgarije bevrijd was en een onafhankelijk land werd, verlieten veel Turken de regio. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw was er opnieuw een grote uittocht, toen de communistische regering Turken wilde dwingen Bulgaarse namen aan te nemen. Nu is ongeveer tien procent van de bevolking Turks. Sommige dorpen zijn bijna volledig Turks, maar er zijn ook veel ‘gemengde’ plaatsen. Minaretten en kerktorens wisselen elkaar af.

Toch is er tweehonderd jaar na de bouw van de kerk in Dolno Lukovo iets bijzonders aan de hand: er zijn inderdaad Turken die hun handen opheffen naar Christus. Niet gedwongen, maar uit vreugde dat ze Hem hebben leren kennen. Soms is zending iets van de lange adem en vergt het zoveel tijd dat wij het resultaat niet meer meemaken. Het vergt ook opoffering en liefde voor de vijand. Dit zie ik bij protestanten in Bulgarije: een roeping om juist Turken te bereiken. Niet geweld, maar liefde overwint.

– Foka van de Beek is als theoloog en toerustingswerker door de GZB uitgezonden naar Burgas in Bulgarije, stad en provincie aan de Zwarte Zee.

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
None

Thema: De katholieke kerk

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Diepgeworteld van Richard Groeneboom
Diepgeworteld van Richard Groeneboom
None

Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blij ven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven.

Nieuwe boeken