Nieuw licht op goddelijke drie-eenheid
Wat als de verandering van ons Godsbeeld de kracht heeft om alles te veranderen? Richard Rohr werpt in ‘De Goddelijke dans’ nieuw licht op de goddelijke drie-eenheid.
In De goddelijke dans verkent Richard Rohr de oeroude goddelijke drie-eenheid van de Vader, Zoon en Heilige Geest. De vroege christenen gebruikten hiervoor het woord perichoresis, dat je zou kunnen vertalen als dansen. Aan de hand van Bijbelteksten, theologie en inzichten van filosofen en mystici laat Rohr zien dat alles wat in God gebeurt lijkt op een flow, een dans. Maar God is niet de danser: Hij is de dans zelf, en hij nodigt de mens uit om onderdeel te zijn van deze dans.
‘Dit boek is beslist een aanrader voor wie zoekt naar bevrijding uit een knellende theologie en naar een echte godservaring verlangt.’ – Margrietha Reinders
‘Een prachtige choreografie voor een gloedvol leven.’ – Bono
‘We zitten momenteel met een veel te kleine God opgescheept die vooral bezig lijkt te zijn met buitensluiten. Er is heel wat voor nodig om te zien dat God niet aan de zijlijn staat en roeptoetert wat goed is en wat niet. Richard Rohr neemt je mee in een fascinerende ontdekkingstocht in het mysterie van de drievuldige God. Hij heeft het over de dans van de drie-enige God, God die bestaat uit relatie, de goddelijke flow waarin je kan leven. Hij ontsluit een wereld die me niet erg bekend is, een wereld vol mysterie en mystiek. Het botst met mijn westerse en logische denken en ik heb tijd nodig om het me eigen te maken. Tegelijkertijd is er hier in de diepte van de metaforen veel leven en verrassend veel vrijheid te vinden.’ – Wouter van der Toorn
Over de auteur
Richard Rohr is een franciscaans priester uit de Verenigde Staten. Hij is auteur van diverse spirituele bestsellers en zijn podcasts worden over de hele wereld beluisterd. Terugkerende thema’s in zijn werk zijn eco-spiritualiteit, sociale rechtvaardigheid en mystiek.
Boekentip: Vrijspraak voor Losers
In ‘Vrijspraak voor losers’ houdt Nadia Bolz-Weber een vlammend pleidooi voor religieuze vrijheid. In een eerlijke, verhalende stijl vertelt zij over haar werk als pastor. Zij ontdekt dat God zich laat vinden in alle mensen. Keer op keer ontmoet ze God in mensen die het minst geschikt lijken: een agnost, een travestiet of een criminele bisschop. Door deze onheilige heiligen te ontmoeten, leert ze wat genade is. Dit boek laat zien wat er gebeurt als gewone mensen brood en wijn delen, de Bijbel lezen en elkaar hun levensverhalen vertellen.