Menu

None

Paulien Vervoorn #2: Hoe je, je preekstructuur makkelijk onthoudt

Paulien Vervoorn is fulltime bezig met het begeleiden van mensen die in kerken (s)preken. Denk aan predikanten, voorgangers, sprekers en jeugdleiders. Op Theoblogie publiceren we een tiendelige serie waarin zij haar belangrijkste tips voor dit (s)preken met ons deelt. Vandaag: de preekstructuur.

Tijdens een huwelijksfeest werd Simonides, een dichter uit de oudheid, door een bode naar buiten geroepen. Precies op dat moment stortte het dak in en kwamen de gasten om het leven. Ze waren niet meer te identificeren, maar gelukkig kon Simonides nog precies vertellen wie waar zat. Bij toeval ontdekte hij hierdoor een manier om veel informatie te onthouden. Daarna ontwierp hij de loci-methode, waarbij je informatie koppelt aan locaties in een bekend gebouw. Je loopt bijvoorbeeld denkbeeldig door je eigen huis en bedenkt associaties om de juiste informatie te onthouden. Joshua Foer werd kampioen bij de kampioenschappen geheugen aan de hand van deze methode die hij beschreef in zijn boek Het geheugenpaleis.

Op een vergelijkbare manier onthoud je de structuur van de preek aan de hand van je huis.

Stel je voor dat je ergens in een nieuwbouwwijk woont. Je zou het wel tof vinden om wat meer mensen te leren kennen. Je staat in je voortuin bij je tuinhekje en er komt iemand langs. Jullie raken in gesprek met elkaar over de buxusmot in de heg. Net als jij heeft hij ook last van kaalgevreten hegjes. Ze zien er niet uit! Jij hebt pas bij het tuincentrum iets gekocht dat helpt. Je nodigt hem uit om binnen te komen, maar je weet niet eens hoe hij heet. Jullie geven elkaar een hand. ‘Dag, ik ben Alex. Ik woon een paar straten verderop’, zegt hij. Je loopt al richting de deur. In de deuropening zeg je: ‘Welkom, Alex! Kom verder. Onder het genot van een bak koffie krijg je drie tips om die buxusmot te bestrijden, zodat jij de rupsen in je eigen tuin te lijf kunt gaan, waardoor je heggen herstellen.’ Omdat hij vieze schoenen heeft, zet hij ze op de mat. Hij hangt zijn jas op aan de kapstok. Op de bank geef je drie tips. Je geeft informatie en je vertelt verhalen. Je ziet Alex twijfelend uit het raam staren. Alsof hij in gedachten naar huis gaat en zich afvraagt of het wel werkt. ‘Werkt het echt?! Bestaat de kans niet dat het volgend jaar weer terugkomt?’ Je vertelt dat je daar ook bang voor was. Je benadrukt dat je de hegjes goed moet blijven nalopen, zodat je tijdig opnieuw maatregelen kunt nemen. Alex is overtuigd. Jullie lopen samen naar de achtertuin. Je daagt hem uit om in actie te komen om de tips toe te passen. Je geeft ‘m nog een vers geplukte bloem mee. Omdat je het zo’n bijzondere ontmoeting vindt …

  • Bij het tuinhekje wek je de interesse op voor de kernboodschap van je preek. Je nodigt als het ware je hoorder uit om mee te gaan in je verhaal.
  • Bij het tuinhekje stel je je zo nodig voor.
  • Bij de deur vertel je wat je hoorders kunnen verwachten.
  • Bij de mat lees je het Bijbelgedeelte voor.
  • Bij de kapstok vertel je wat de context is van jouw Bijbelgedeelte.
  • Op de bank neem je de tijd om je kernboodschap te vertellen.
  • Bij het raam verplaats je je in de ander. Je geeft erkenning aan zijn bezwaren. Of je zegt eerlijk dat je zelf ook vragen hebt.
  • In de achtertuin ga je aan de slag of je geeft een bemoediging mee.

De komende maanden kun je bij elke locatie een blog verwachten.

Tip 1: Download ook alvast de bijbehorende mindmap. Plaatje erbij.

Tip 2: Bekijk de documentaire https://zorgnu.avrotros.nl/uitzending/09-10-2018/.

https://www.youtube.com/watch?v=i_ehfcj8c5s

Geloofwaardig spreken

Geloofwaardig spreken van Paulien Vervoorn, voor iedereen die steengoed wil preken. Aan de hand van dit boek leer je om een preek te maken die staat als een huis. De IKEA-structuur geeft houvast: je ontwerpt een inspirerend intro en een krachtige kern, je geeft erkenning bij bezwaren en je hebt een activerende afsluiting. Je leest wat je al goed doet én je wordt uitgedaagd te spreken op een manier die bij jou én bij deze tijd past.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken