Menu

None

Roel Bosch over de psalmen in het nieuwe Liedboek

Met de psalmen is het zingen in de kerk begonnen. Een prachtige waaier van manieren van psalmzingen ontstond. Het nieuwe boek van Roel Bosch Steeds weer zoeken mijn ogen naar U geeft een plaats aan al die vormen die te vinden zijn in het Liedboek.
De een kent de psalmen vooral uit de calvinistische traditie, al dan niet op hele noten. De ander geniet van de gregoriaanse vorm, verstild, in kloosters en oude kerken. Taizé heeft met ‘Bless the Lord’ velen voor de psalmen ingenomen, net zoals de ‘lichtere’ vorm van ‘Psalmen voor Nu’ weer anderen heeft geraakt. Wie bij een uitvaart ‘De Heer is mijn herder’ zingt, sluit aan bij de gezangentraditie uit Nederland.
Met ‘The Lord is my shepherd’ komen we in Engelse en Schotse sferen terecht. Er is de antwoordpsalm, het kernvers, regelmatig herhaald, de antifoon… Over dit alles en meer gaat dit aanstekelijke boek!
Roel Bosch is als predikant verbonden aan de NoorderLichtgemeente te Zeist. Hij vertaalde vele Keltische teksten, is actief betrokken bij de Ionagroep Nederland en bezocht vele malen Schotland, Wales en Holy Island.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken