Menu

Filters

Hoofdthema

Rubriek

Soort materiaal

Bron

Kerkelijk jaar

Oude Testament

Nieuwe Testament

Auteur

Lidmaatschap

Basis

Herstel van het verleden

De tweede tempel moest op bevel van de Perzische koning Cyrus op de plaats worden gebouwd waar vóór de ballingschap de eerste tempel had gestaan. De tweede tempel zal waarschijnlijk zijn gegrondvest boven op de oude fundering die er nog lag (Ezra 3:10). Zo luidde immers het bevel: ‘De fundamenten moeten dezelfde blijven’ (6:3 –NBV). Beter is het dan ook niet te spreken van de bouw van de tweede tempel, maar van de herbouw van de eerste tempel.

Basis

Waar is Israëls hart?

‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn,’ zegt de uitdrukking (vergelijk Matteüs 6:21). Dat geldt ook in het boek Ezra: waar de tempelschat is, daar zal ook het hart van het volk Israël zijn. Cyrus geeft namelijk het volk de opdracht terug te keren, de tempel te herbouwen en de tempelschat die al die tijd in hun ballingsoord is geweest, mee terug te nemen. Waar die schat is, daar zal het hart van Israël zijn. Niet meer in Babylonië, maar weer in Jeruzalem in Juda.

Premium

Preekschets Handelingen 8:27

Filip De Cavel schrijft deze preekschets voor 1 november, Allerheiligen. Deze schets over Handelingen 8, de ontmoeting van Filippus en de kamerling uit Ethiopië is ook geschikt voor 4 oktober of 11 november, mocht het over ‘heiligen’ als Franciscus van Assisi of sint Maarten gaan. Zelfs voor 5 december, Sint Nicolaas, is de preekschets bruikbaar. Filippus is als één van de twaalf een apostel en heilige die in het rijtje heiligen gememoreerd mag blijven worden.

Nieuwe boeken

Lid worden