Menu

None

Shortlist voor de Socratesbeker 2019 bekend!

De shortlist voor de Socratesbeker zijn bekend! De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest oorspronkelijke, prikkelende en urgente Nederlandstalige filosofieboek dat in voorgaande jaar verscheen. Op de shortlist staan de vijf beste filosofieboeken die een kans hebben om de beker te winnen.

De genomineerden en hun boek voor deze achttiende editie voor de Socratesbeker zijn:

– Gerben Bakker, Gert Jan Geling – Over politieke correctheid (Boom)
– Alicja Gescinska – Thuis in muziek (De Bezige Bij)
– Ben Schomakers – Het begin van de melancholie (Klement)
– Paul van Tongeren – Willen sterven (Kok)
– Ad Verbrugge, Jelle van Baardewijk, Govert Buijs – Het goede leven en de vrije markt (Lemniscaat)

De shortlist genomineerden worden op zaterdag 3 maart geïnterviewd door oud-winnaar Marjan Slob bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. De bijeenkomst begint om 15:30 uur en is gratis. Na afloop is er ook een aansluitende borrel.

De Socratesbeker wordt op 30 maart uitgereikt tijdens De avond van de filosofie in de Rode Hoed. De avond is georganiseerd in samenwerking met The School of Life en begint om 20:00 uur. Tijdens deze avond spreken we met de nieuwe Denker des Vaderlands en essayist Tim Fransen.

Bestel dit boek

‘Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om zelf te beslissen over mijn leven?’ In dit essay ‘Willen sterven’ van Paul van Tongeren wordt die notie autonomie nader onderzocht, evenals het begrip van de wil, dat immers een centrale rol speelt in die veronderstelde autonomie. In existentiële keuzesituaties stuit de autonomie op haar grenzen. Paul van Tongeren zet de filosofie in voor een verheldering van de problemen die schuilgaan achter de vanzelfsprekendheden van de eigen tijd.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken