Menu

None

Studeren: de ontdekking van de hemel

Van Rolf Robbe verscheen het boek Overleven als student. Bijbelse survivalgids. Als ouder kun je je zorgen maken als je kind gaat studeren. Maar studeren is het ontdekken van de hemel.
Het is mooi als je kind gaat studeren. Het is een nieuwe stap op weg naar de volwassenheid en zelfstandigheid. Maar je kunt je er als ouder ook behoorlijk zorgen over maken. Wat leren ze daar op die hogeschool of universiteit? Met welke vreemde ideeën en mensen komt mijn kind in aanraking? Hoe gaat het hem of haar af, dat studentenleven? Maar laten de zorgen niet overheersen. Studeren is echt iets voor een christen. Je ontdekt er zelfs de hemel mee.
Studeren is gaaf
Studeren is vooral gaaf. Het is eigenlijk Gods wereld ontdekken. Is eigenlijk ook hemzelf ontdekken. Studeren is dan ook bij uitstek een bezigheid voor christenen. Sterker nog, God zelf zet ons aan tot de studie. Hij nodigde Adam al direct uit zijn schepping te ontdekken en te begrijpen.  En ook voor ons is zijn hele schepping het werkterrein of zo je wilt, speelveld. Er is zoveel te zien en te ontdekken. Als je eenmaal oog krijgt voor de wondere wereld van God houdt het studeren nooit meer op. Het is gaaf als je de bewondering en verwondering van je studerende kind herkent en kunt bespreken.
Je ontdekt God zelf
Die ontdekkingsreis brengt je eigenlijk als vanzelf op het volgende: als je studeert ontdek je steeds meer van God. Hij is de creatieve ontwerper. Hij heeft al dat moois bedacht en houdt het elke dag in stand. Als je studeert ontdek je niet alleen Gods schepping maar ook de Schepper zelf. Als je zijn schepping bestudeert, het leven van mensen en dieren, de natuur of de techniek, ontdek je steeds meer van zijn grootheid. Studeren leert je steeds meer van God en zijn schepping te ontdekken. Het brengt je dichter bij de hemel.
Je ontdekt jezelf
Maar het gaat nog verder. Want als God je inschakelt om alle mogelijkheden in zijn schepping te onderzoeken en verder te ontwikkelen, ontdek je ook jezelf. Je ontdekt hoe je met jouw waarneming en denken de zin kan vinden van allerlei verschijnselen in Gods schepping. Je komt erachter wat je ervoor nodig hebt: goed kijken, opmerkzaam zijn, open staan voor meningen en ideeën, logisch en creatief denken. Prachtige kwaliteiten die je van God hebt gekregen en kunt inzetten om nog meer van hem te ontdekken.
De zin van je leven
Studeren brengt je ook dichtbij de kern van je leven. De eerste vraag in de Westminster confessie luidt: Wat is het voornaamste en hoogste doel van het leven van de mens? En het antwoord: Het verheerlijken van God en het zich ten volle en eeuwig in hem verheugen. Het draait in ons leven om God en zijn werk. We mogen blij zijn met God. Dat is het hart van ons leven. Het is prachtig als je kind door zijn of haar studie steeds meer verwonderd raakt voor God en de blijdschap over hem groeit.
Geniet!
De studie verrijkt het leven van je kind. Het maakt zijn relatie met God nog sterker en het brengt hem dichter bij hemzelf en bij de hemel. Als je dat ziet, en als je dat met elkaar mag delen brengt die studie jullie ok nog dichter bij elkaar. Zorgen over je studerende kind? Geniet ervan dat hij gaat studeren!
 
Van Rolf Robbe verschenen verder Overleven met God. Survivalgids, 101-dagenboek. Voor Passie, Pasen en Pinksteren en Goed beginnen. Vergaderopeningen vanuit de bijbel. Ook is hij eindredacteur van de dagboekserie Bijna-elke-dagboek.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden