Menu

Premium

Theatertekst: Job

Welke vraag wordt in onze tijd het meest gesteld?

‘Waar ben je?’

In deze tijd van mobieltjes en andere mobiele apparaten, van continue communicatie en virtuele aanwezigheid weten we nooit waar de ander is. En om de een of andere reden willen we dat wel weten – een evolutionair restant, misschien, uit de tijd waarin fysieke aanwezigheid verschil maakte. Dus: de vraag van onze tijd bestaat uit drie woorden: Waar ben je?

Dat is een vraag die mensen eeuwenlang aan God gesteld hebben: Waar ben je? Waar ben je, God?
Maar als het nu over God gaat, vragen veel mensen niet waar God is, maar of God is: Ben je er, God? Ben je daar ergens? Besta je?

Dus kunnen we het terugbrengen tot deze twee woorden: Ben je? Mijn God, ben je?

Maar het kan nog eenvoudiger. We kunnen terug naar één woord. Neem Job bijvoorbeeld – kent u Job?

Als ik Job noem, zou je kunnen denken dat dat ene woord Waarom? is. Waarom, o God, waarom dit lijden? Het is niet het woord waar ik het over heb, maar ik geef toe dat het soms neerkomt op dat simpele Waarom?

De vrienden van Job komen met antwoorden. Ze debiteren en herhalen allerlei aannames over God en lijden, over goddelijke straffen en een morele pedagogiek waarin lijden net zo noodzakelijk lijkt als het bestaan van God.

Maar Job weerstaat volhardend alle argumenten en rechtvaardigingen van zijn vrienden. Hij verlangt een antwoord van niemand anders dan van God. En hij vindt God aan zijn kant!
Die vraag in één woord, Waarom?, is een hele goede vraag, een hardnekkige vraag, maar ook een vraag waar we ongelukkig genoeg nooit een goed antwoord op hebben gevonden. Zelfs God geeft geen antwoord op dat Waarom?

Maar God antwoordt wel. God antwoordt Job. Niet door antwoord te geven op Jobs vraag, maar door antwoord te geven op Jobs roepen. En het antwoord dat Job krijgt is God zelf, de aanwezigheid van God.

Het ene woord dat Job uiteindelijk overblijft is niet waarom of waar of of, geen woord van bestaan of van uitleg, geen vraag en ook geen antwoord, maar simpelweg een uitroep. Ten slotte zegt Job alleen Jij! O God, jij!

Andere teksten in deze serie:

Abraham

Jakob

Mozes

Wellicht ook interessant

Brandende roos
Brandende roos
None

Levende Liefdesvlam: tussen vastlopen en verlangen naar God

Jan van het Kruis (1542–1591) behoort tot de bekendste mystieke stemmen binnen de rooms-katholieke traditie. Maar zijn hervormingsijver bracht hem ook in conflict: in 1578 sloten medebroeders hem op in een kloostercel, waar hij negen maanden eenzaam doorbracht. Het jaar daarop schreef hij zijn indringende gedicht Levende Liefdesvlam. Uitgeverij Carmelitana bracht een vierdelige hertaling uit van zijn werken. Marianne Vonkeman bespreekt Levende Liefdesvlam. Gedichten – Brieven – Kleine werken.

Monnik met een kruis en bel
Monnik met een kruis en bel
None

Reactie op Jan Martijn Abrahamse, Verlangen naar het heilige

Heiligheid is een notie of een karakteristiek die het geseculariseerde Westen grotendeels teloorgegaan is. Of toch niet? Abrahamse geeft in dit fascinerende essay aan dat wij er wellicht te gemakkelijk aan voorbij geleefd hebben. Terwijl heiligheid wel degelijk aanwezig was en nog steeds is. Hij spreekt niet voor niets over ‘herontdekken’: heiligheid is verborgen aanwezig en kiert op gezette tijden en plaatsen door de barsten van ons gepantserde zelf heen. Taalkleed en stijl van schrijven zijn nadrukkelijk evocerend bedoeld. Je leest niet alleen een intensief en geleerd betoog, maar je wordt ook meegenomen op een fascinerende ontdekkingsreis.

Nieuwe boeken